Медия без
политическа реклама

Русия изгони кореспондента на БНР

03 Ноем. 2023
Ангел Григоров
БНР
Ангел Григоров

Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио да напусне веднага страната в отговор на действията на София по отношение на журналиста от "Российская газета", съобщиха от Министерството на външните работи на Русия, цитирани от РИА "Новости". Москва е готова да преразгледа решението си, ако София вземе положително решение по акредитацията на журналиста от "Российская газета", отбелязват от министерството.

Кореспондент на БНР в Москва е Ангел Григоров. Според БНР Григоров още не е уведомен за решението. На 1 ноември, след като се разбра за изгонването на руския журналист, той бе извикан за разговор в руското МВнР, но подробности от разговора не бяха разпространени.

ДАНС изгони кореспондента на "Российская газета" Александър Гацак като заплаха за националната сигурност.  На 29 септември 2023 г. Гацак е бил призован за връчването на заповедта по надлежния ред в „Дирекция „Миграция" на МВР, а по-късно - в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност". Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива в руското посолство. В тази връзка ДАНС е потърсила съдействие от Министерството на външните работи.

Гацак напуснал територията на България на 01.11.2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата