facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Официално: БНТ и БНР не искат повече да продават реклама

Условието е държавата "значително" да увеличи издръжката на двете медии
2 400
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Емил Кошлуков заяви, че е договорил с частните телевизии и радиа да подкрепят искането за по-високи субсидии.

БНТ и БНР са готови да спрат да продават реклама и да се издържат само от субсидия от бюджета или чрез друга форма на издръжка, но при условие, че тя се увеличи значително спрямо сегашните нива от страна на държавата. Това стана ясно от изявления на генералните директори на БНТ и БНР - Емил Кошлуков и Андон Балтаков пред комисията по медиите в Народното събрание. Предложението вече е внесено като част от новите текстове в Закона за радиото и телевизията, представени от една от трите работни групи за промяна на медийното законодателство.

Кошлуков обясни, че идеята за спиране на рекламата и спонсорството е обсъдена с всички частни радиа и телевизии в страната и че е постигната договорка те да не се противопоставят на вдигането на субсидията за обществените медии. "БНТ е склонна да се откаже от рекламата и търговските съобщения изцяло. Да излезе от този пазар, от който частните телевизии се издържат. Готови сме да минем към модел на единично финансиране срещу компенсация за обществената ни мисия. Искам ясно да заявя, че тази компенсация трябва да е адекватна и значителна. Ако трябва да правим специализирани предавания за хора в неравностойно положение, ако трябва да покриваме целия спектър, ни трябват повече пари. Големият пробив е, че асоциацията на частните оператори, Би Ти Ви и Нова телевизия са склонни да разгледат такова предложение - по-голяма субсидия за нас срещу отказ от реклама", коментира Кошлуков. Пред депутатите Андон Балтаков от БНР също потвърди, че по неговите разбирания БНР не трябва да продава рекламно време, а да се издържа изцяло от бюджета или от такси на данъкоплатците.

Както "Сега" писа, преди около месец Кошлуков загатна, че е готов да се откаже изцяло от рекламата срещу увеличена субсидия. Днес той не даде ясен отговор в какъв размер си я представя или дали вече е постигнал споразумение с управляващите по въпроса за нейния размер. Той поясни, че рекламните приходи на БНТ варират от 5 млн. лв . на година до 8-9 млн. в години, в които има световни или европейски първенства по футбол или Олимпийски игри. На въпрос на "Сега" в какъв размер си представя субсидията и дали тя ще идва директно от Министерството на финансите или ще е процент от БВП, Кошлуков отговори: "Предложили сме различни варианти и сме въвели ясно спазване на пазарните правила. Всичко това са предложения. Народните представители ще решават, не е наша работа. Но мисля, че проектът, който сме предложили, е напълно достатъчен утре Законът за радиото и телевизията да придобие модерен и съвременен европейски вид". До края на март е срокът, в който работна група към Министерството на културата трябва да разгледа предложенията и да внесе проект в Министерски съвет.  

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В БНР са назначени нови директори на програми

01.07.2020

5490 4
Кошлуков манипулира и сплашва хората в БНТ

26.06.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

4696 10
Шефът на БНР ще трябва да доказва трудовия си стаж

16.06.2020

2244 2

Коментари

3NT
снимка на 3NT

закрийте ги тия псевдо медии хиляди се скатават там

 

Как един п*дал? и чейнджър от Магурата  стана  началник на БНТ...?

dobadoba

Хех, не искат или не могат?..

⚓️

За протокола: откакто Кошлука е начело на БНТ не я гледам.

И не ми липсва...

Анонимен7

абе ти да не намекваш че преди това си я гледала?

Анонимен7

Сериозни хора. Не искат да продават реклама за кашкавал, а само социална и политическа реклама.

Хулиган

Не знам само защо правителственият Канал 1 продължават да го наричат обществена телевизия?

Най-добре е да го направят като диемите.

Искаш да гледаш каскета на главния прокурор всяка вечер - плащаш някакви си 8 лева на месец...

.......................................

http://www.drago.info/

dobadoba

Абцолютно добре формулирано.

На който му се гледа - плаща.

⚓️

Лично аз не бих дал нищо.

Джиджи

БНТ и БНР не искат повече да продават реклама

Абе, дали двете медии ПРОДАВАТ реклама или СЕ ИЗДЪРЖАТ от реклама?! ??

 

Дат из дЪ куестчън!!! ???

dobadoba

Джиджи,

Те продават реклама(в момента), и се издържат от бюджета - към 200 милки годишно.

Та въпросът е дали да минават предимно на самоиздръжка(аз съм за това)  и да продължат с рекламата колкото я има и да я разширяват и да правят пари, или да я спрат и да поискат 300 милки примерно, щото не им се прави продукт и не искат да са конкурентни, т.е. ги мързи.

⚓️

Е, догодина може да поискат 350 милки, после 400 и т.н.

Доц.Трътлев

Тарикатлъци.

Курти влезе

Днес по БНР в "12+3" имаше дресировка на мисирка от Никола Филчев.

segal

В ЕС как е? 

Имат ли радио и телевизия с държавни заплати? За УСА не питам, защото там не си и помислят за такава схема. 

Аладар
Никакви пари за БНТ и БНР преди да си качат заплатите на сайтовете си + броя на хората. Не може в 90 % от ефирното време да излъчват спорт и музика и да вземат няколко хилядарки/месец.
paragraph39

Държавните и обществените медии при Демокрацията НЕ трябва да се издържат и от приходи от реклама- защото това ги прави зависими от Рекламодателите/наши и чужди/!

Проблемът е същият, като с издръжката на партиите!

Държавните и обществените медии при Демокрацията НЕ трябва да се издържат и от приходи от зрителите, слушателите, читателите- защото тези медии имат и образователни, възпитателни и националнообединителни цели, задачи и функции, които НЕ трябва да са зависими от нуждите на Публиката!

По-скоро, трябва да се забрани на ТЪРГОВСКИТЕ  медии да извършват политическа и партийна агитация и пропаганда- защото тези медии са в частни ръце и са инструмент за реализиране и защита и/!/на частни НЕтърговски/политически, партийни, идеологически класови.../ позиции и интереси! А и на малките деца е ясно, че медия се създава и функционира с много пари- каквито имат само Богатите/5-8% от Населението/! И, следователно, тези медии ще служат на Богатите! А Бедните и Небогатите/ общо 92-95% от Населението/ "да духат супата..."!

"Демокрацията е ОПИУМ за Народа! А медиите са СПРИНЦОВКАТА!"/§39/

КАЗАХ!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш