Медия без
политическа реклама

Край на безплатните български мачове по телевизията

Цената на пакета за "Диема екстра" очаквано стана 8.99 лв. на месец, но парите за футболните клубове остават едни и същи

БГНЕС

От сезон 2020/21 "Нова броудкастинг груп" прекратява практиката да излъчва безплатно по един мач на кръг от първенството на Ефбет лига. Това показва програмата за първите 4 кръга, публикувана на сайта на БФС. От момента, в който компанията придоби тв правата за българското първенство, винаги досега по един мач бе предаван по "Нова спорт", до която абонатите на кабелни и сателитни оператори имат свободен достъп. Сега вече всички двубои ще се излъчват по "Диема спорт", а в някои случаи и по "Диема спорт 2". За втори пореден сезон ще бъде предаван директно и най-интересният мач от Втора лига.

Абонатите на спортния пакет "DIEMA XTRА" и на "PLAY DIEMA XTRA", които ще имат възможността да гледат българското и английското първенство, съответно по телевизия и мобилни телефони, обаче вече трябва да плащат по-скъпо за привилегията. От 1 юли цената и на двете услуги вече е 8.99 лв. - нещо, за което "Сега" вече писа преди два месеца. Тогава обаче от "Нова броудкастинг груп" не потвърдиха, че от 1 юли таксата става 8.99 лв., но пък я увеличиха от 6.99 на 7.99 лв., което се оказа всъщност плавно покачване, докато достигне настоящата желана цел.

Тези новости идват седмици, след като стана ясно, че "Нова броудкастинг груп" ще подпише нов 5-годишен договор с БФС за тв правата, който ще влезе в сила от лятото на 2021 г. и ще е до края на сезон 2025/26. При това сумата, която ще дава телевизията за разпределяне между футболните клубове остава същата - 6.5 млн. лв. годишно.

До момента съгласие за това споразумение са дали всички професионални клубове, без "Левски" и "ЦСКА-София", които не са доволни от сумите, които им се полагат по контракта. Преговорите с тези клубове продължават, но междувременно в публикуваната програма са заложени за излъчване мачовете на двата отбора. Дори "ЦСКА-София" ще открие новия сезон с дербито срещу новака "ЦСКА 1948" - на 7 август от 20:00 ч.

Прави впечатление също, че от БФС са разминали българските мачове с тези от Шампионската лига. В дните, когато елиминациите в най-авторитетния клубен турнир съвпадат с кръг от Ефбет лига (б.ред. - по програма те започват от 22:00 ч. наше време), то късните двубои в България са от 20:00 ч.

Ето и програмата за I кръг в Ефбет лига:

7 август (петък), 20:00 ч.: "ЦСКА 1948" - "ЦСКА-София" (по "Диема спорт"); 8 август (събота), 17:45 ч.: "Монтана" - "Арда" (по "Диема спорт"); от 20:00 ч.: "Ботев" (Вр) - "Лудогорец" (по "Диема спорт"); 9 август (неделя), 18:45 ч.: "Ботев" (Пд) - "Локомотив" (Пд) (по "Диема спорт"); от 21:00 ч.: "Славия" - "Черно море" (по "Диема спорт"); 10 август (понеделник), 20:00 ч.: "Левски" - "Берое" (по "Диема спорт"); 11 август (вторник), 20:00 ч.: "Царско село" - "Етър" (по "Диема спорт").

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата