Quantcast

Медия без
политическа реклама

Талибаните наредиха жените ТВ водещи да са с покрити лица

Заповедта е окончателна и не подлежи на обсъждане, се казва в разпореждането

20 Май 2022
khaama
ТВ водещите в Афганистан вече няма да може да се появяват на екран с открити лица

Управляващите в Афганистан талибани наредиха на всички жени, които се появяват на екран по телевизията, да бъдат с покрити лица.

Заповедта бе оповестена от министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока, което отговаря за прилагането на разпоредбите на талибаните, както и от министерството на информацията и културата. Заповедта бе наречена „окончателна и неподлежаща на обсъждане“.

Изявлението беше изпратено на собственика телевизионните канали и радиостанции. Няколко жени телевизионни водещи вече публикуваха свои снимки в социалните медии, на които лицата им са покрити с маски при представянето на новини.

Известната ТВ журналистка Ялда Али публикува видео, на което е с маска, а текстът гласи: „жена, която е заличена по заповед на министерството за насърчаване на добродетелна и борба с порока“.

По време на първото управлението на талибаните 1996-2001 г. те наложиха широки ограничения на жените и им наложиха да носят бурки, които покриват дори очите с мрежа. Забраниха им също да участват в обществения живот и да се образоват.

След като отново завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., първоначално  изглеждаше, че талибаните са по-умерени в някои от изискванията си като обявиха задължително облекло за жените. През последните седмици обаче възприеха твърда линия, която потвърди най-големите страхове на правозащитници.

По-рано този месец талибаните наредиха на жените да се покриват от глава до пети и само очите им да остават непокрити. В заповедта се казваше, че жените могат да излизат от вкъщи само при необходимост и че техните роднини мъже ще бъдат наказвани, ако жените, за които отговарят, нарушават разпоредбите за облекло. Наказанията започват от предупредителна призовка и стигат до ефективна присъда.

Лидерът на талибаните издаде указ, забраняващ на момичетата да ходят на училище след завършване на пети клас, отменяйки предишно обещание на талибански представители, че всички момичета ще могат да се образоват.

Още по темата