Медия без
политическа реклама

Българите научават новините главно от "Фейсбук"

55% от тях смятат, че "често" или "много често" са попадали на фалшиви новини

12 Юли 2022
Гражданите имат повече доверие в традиционните електронни и печатни медии отколкото в онлайн новинарските платформи и каналите на социалните медии
Pixabay
Гражданите имат повече доверие в традиционните електронни и печатни медии отколкото в онлайн новинарските платформи и каналите на социалните медии

Българите са лидери в ЕС по четене на новини от социалните мрежи. 85% от сънародниците ни са посочили "Фейсбук", а 62% - приложението й "Месинджър", като основни източници за научаване на новини, като тези проценти са най-високи от всички останали европейски държави. На трето място сред източниците за информиране у нас е поставен каналът YouTube - с 62%. Това показват данни на проучване Евробарометър, проведено онлайн в страните от ЕС между 26 април и 11 май. Участвали са над 52 300 европейци, от които 1049 българи.

55% от българите са посочили социалните мрежи като основното място за информиране благодарение на публикации от медии или споделяния и коментари от познати в мрежите. 61% от четящите новини онлайн казват, че през последните 7 дни са използвали социалните мрежи "за да следят новини и текущи събития". Всички в ЕС са посочили смартфона си като основното устройство, през което научават онлайн новини. В България него са посочили 78% от анкетираните, като смартфонът е следван от настолния компютър (66%) и смарт телевизора (17%).

Сред страните от ЕС, в които над половината от участниците в проучването, информиращи се онлайн, са посочили за основен източник социалните мрежи, са Малта (56%), Кипър (55%), Унгария (53%) и Гърция (50%).

Запитани кои медии използват най-често, за да следят новини през седемте дни преди попълването на онлайн въпросника, 86% са посочили телевизиите. Следват онлайн платформи за новини (60%), платформи на социални медии и блогове (47%) и радио (34%). Господството на телевизора като източник е характерно за всички групи в България над 25 години.

Що се отнася до това на кои новини от четените имат доверие 44% от анкетираните са посочили, че водещо е доверието им към обществените телевизионни и радиостанции (вкл. техните сайтове). 25% от българите срещу 14% за ЕС казват, че се доверяват най-много на хора, групи или приятели, които следват в социалните мрежи или платформи за съобщения. Подобно е съотношението в доверието към други новинарски платформи, блогове, подкасти (23% срещу 11%) или "YouTube и видеоплатформи" (19% срещу 10%).

Сред водещите теми у нас, радващи се на най-голям интерес, са национална политика (50%), финансови и икономически новини (44%), европейски и международни събития (39%), местни новини (36%), наука и технологии (31%) и спорт (30%).

 

Фалшиви новини

Над една четвърт от анкетираните (28%) в ЕС смятат, че през последните седем дни много често или често са били изложени на дезинформация и фалшиви новини. Респондентите в България като цяло са най-склонни да отговарят, че често са били изложени на дезинформация и фалшиви новини през последните седем дни - 55% от тях смятат, че това им се случва "много често" или "често". Най-малко склонни да твърдят това са анкетираните в Нидерландия - едва 3% смятат, че "много често" се сблъскват с дезинформация, а за 9% това се случва "често".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата