Медия без
политическа реклама

Жителите на потопения Орск се разбунтуваха

Те нападнаха губернатора и кмета с викове “Позор” и “Путин, спаси ни!”

09 Апр. 2024
Жителите на потопения Орск се събраха на митинг, въпреки опасността от санкции
Телеграм
Жителите на потопения Орск се събраха на митинг, въпреки опасността от санкции

Жителите на руския град Орск, който беше наводнен след скъсване на язовирна стена, излязоха на митинг срещу бездействието на властите, въпреки предупреждението на прокуратурата на Оренбургска област да не предприемат несъгласувани действия.

Последните големи протести след природни бедствия в Русия бяха през 2019 г. Тогава около 250 души организираха митинг заради наводнението в Тулун, имаше и протести заради горските пожари в Сибир.

На митинга се събраха няколкостотин души, които скандира "Позор!" и "Путин, помогни!"

 

Силите за сигурност отцепиха района до градската управа и настояха хората да се разотидат. Кметът на Орск Василий Козупица се опита да успокои протестиращите, но те го заляха с въпроси за възстановяването на къщите им, обезщетенията и бездействието на полицията по въпроса с мародерите в наводнените къщи. Разговорът на кмета с протестиращите завърши с връщането му в сградата на администрацията под виковете на тълпата "Срамота!". Жителите на Орск също настояват за увеличаване на размера на обезщетенията. Сега сумата за пълна загуба на имущество е 100 хиляди рубли, за частична загуба - 50 хиляди. Но според местните тези пари не могат да покрият разходите, свързани с наводнението.

Сформирана бе инициативна група от протестиращите, която беше поканена в сградата на администрацията за разговор с губернатора Денис Паслер. Тяхната среща започна с нареждане да се махнат всички телефони. „Няма нужда да казвам, че вие ​​сте най-засегнатият тук“, каза неназован служител на губернатора. Въпреки исканията на Паслер, заснемането беше разрешено. Според Ural56.ru по време на речта си губернаторът е натъртил, че не само жителите на Орск са пострадали от наводнението. И се оплакал, че „за първи път от пет години си взел ваканция и не отишъл“ и че „няма възможност да спи или да се измие“.

След митинга кметът обеща 100 хиляди рубли на всички семейства, засегнати от наводнението. Василий Козупица, обобщавайки резултатите от срещата, написа, че семействата ще получат еднократно плащане не като компенсация за загубено имущество, а като „основна подкрепа, за да се възстановят поне малко от нещастието“. По думите му повече от 200 жители на Орск вече са се възползвали от това право, а заявления продължават да се приемат. Освен това Козупица изброи други мерки за подкрепа, които губернаторът на Оренбургска област Денис Паслер по-рано обеща на среща с жителите. Тези мерки включват комисии за оценка на щетите, които ще започнат работа, когато водата се оттече, компенсации за жилища под наем за хората, останали без жилище, и спиране на плащанията за жилищни и комунални услуги за периода на бедствието. Броят на полицейските патрули ще бъде увеличен, за да се защитят наводнените райони от грабители.

В резултат на наводнението в Орск са наводнени 6987 жилищни сгради, а повече от 2000 души са евакуирани, включително 704 деца. Разгърнати са 15 центъра за временно настаняване, в които вече са настанени 1377 души, от които 243 деца.

Скъсване на язовирна стена беше регистрирано вчера и в село Лесоторгови, което остана една от малкото ненаводнени зони в Орск от района на Стария град. От кметството казаха, че е невъзможно да се оцени състоянието на язовира и призоваха жителите да се евакуират.

Кметът на Оренбург Сергей Салмин записа видеообръщение, в което заяви, че „ситуацията само ще се влоши през следващите два дни“ и призова местните жители да се евакуират. Според Салмин нивото на водата е 872 см и се доближава до опасната граница от 930 см. Пикът на наводнението се очаква на 10 април. Нормализиране на ситуацията на река Урал от язовир Ириклински до село Илек се очаква не по-рано от 25 април.

Властите на Оренбургска област започнаха евакуацията на Новотроицк, разположен до Орск. Населението на града е 75 хиляди души. Евакуацията започна, след като и там преля язовир.

Междувременно директорът на фирма, участвала в строителството на язовира, изтъкна неочаквана причина са скъсването на стената - гризачи. Според шефа на АО «Спецстрой» Сергей Комаров е напълно достатъчно те да са прегризали дупчица в язовира за 1 млрд.рубли.

 

Според специалистите причината за бедствието е използването на некачествени материали при строителството и нехайно поддържане на язовирите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Орск, наводнение

Още по темата