Медия без
политическа реклама

“Желязната” завеса бавно, но сигурно се спуска около Русия

Естония и Норвегия също затварят границите си с Русия

17 Ноем. 2023
Финландия затвори вече четири ГКПП с Русия
Финландия затвори вече четири ГКПП с Русия

След Финландия Естония и Норвегия също обмислят да затворят граничните пунктове с Русия.

Ако това се случи, Русия на практика ще бъде откъсната от ЕС (с изключение на границата в Калининградска област).

Ръководителят на естонската гранична служба Вейко Коммусаар каза пред Postimees, че Талин е бил запознат с решението на Хелзинки да спре работата на четири контролно-пропускателни пункта поради наплива от мигранти. Според него това „може да означава, че хората, които досега са се събирали на тези граници, ще се окажат на естонските гранични пунктове“.

Коммусаар отбеляза, че властите следят отблизо ситуацията и са готови да предотвратят всяка незаконна миграция, ако е необходимо, което „може да означава частично или пълно затваряне на контролно-пропускателните пунктове“.

Подобно изявление направи и ръководителят на норвежкото министерство на правосъдието Емили Енгер Мел. Страната има единен граничен контролен пункт с Русия в Сторског. Министърът отбеляза, че пунктът не е натоварен. „Трафикът е много слаб и беше слаб през цялата есен. Но ние следим отблизо ситуацията и може би, ако е необходимо, ще трябва да затворим границата за кратко време“, каза Мел в коментар за NTB.

На 16 ноември Финландия обяви затварянето на четири от деветте контролно-пропускателни пункта на границата си с Русия. Властите обясниха това с увеличаването на броя на нелегалните мигранти, пристигащи от територията на Руската федерация. От септември 280 граждани на Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия и други страни са пристигнали във Финландия по този начин. Всички поискаха убежище.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата