Медия без
политическа реклама

Заради пълни затвори Унгария масово пуска трафиканти на хора

1400 каналджии излизат на свобода въпреки недоволството на Европейската комисия

23 Авг. 2023Обновена
Унгария пуска трафикантите, за да не тежат на затворническите ѝ бюджети
Стопкадър от видео
Унгария пуска трафикантите, за да не тежат на затворническите ѝ бюджети

Унгария е освободила над 1400 осъдени контрабандисти на хора от затворите - ход, който Европейската комисия оспорва, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Миналия месец Европейската комисия започна правна процедура срещу Унгария, след като през април Будапеща реши да освободи задържаните контрабандисти на хора и им даде три дни да напуснат страната.

По това време Унгария заяви, че в препълнените ѝ затвори се намират 2600 души от 73 държави - 13% от затворническата маса - което струва много скъпо на данъкоплатците.

"Освободихме 1468 задържани лица с чуждестранна националност, които са били осъдени за контрабанда на хора", заяви в електронно писмо до АФП унгарското вътрешно министерство.

Яростно настроеният срещу миграцията Орбан обвинява Брюксел, че прокарва закони, които според него насърчават миграцията.

"Унгария трябваше да вземе това решение за трафикантите на хора, защото Брюксел не допринася за разходите за защита на границите, а наказва Унгария, когато затворите са препълнени", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Бенсе Ретвари.

Изпълнителният орган на ЕС недоволства, че не са въведени системи за наблюдение дали трафикантите на хора излежават остатъка от присъдите си в родината си.

Особено гневна е съседната Австрия, която засили контрола по границата си.

Унгария има два месеца, за да обясни как възнамерява да отговори на опасенията на Брюксе. В противен случай Комисията може да заведе дело срещу Будапеща.

През юни висшият съд на ЕС постанови, че Унгария не е изпълнила задълженията си по законодателството на блока, като е възпрепятствала хората да търсят убежище. 

ШЕНГЕН НЕ РАБОТИ

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви на съвместна пресконференция с румънския си колега Каталин Предою във Виена, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенген, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Предою се срещна с австрийския си колега, за да обсъди противопоставянето на Австрия на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. 

"Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", посочи Карнер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата