Медия без
политическа реклама

Започна масова евакуация на Оренбург

Нивото на водата в река Урал се покачи до 1171 см.

13 Апр. 2024
BGNES/EPA
В цели квартали на Оренбург над водата са само покривите на къщите

Властите в руския град Оренбург, близо до границата с Казахстан, обявиха масова евакуация, след като нивото на водата в река Урал се покачи за последното денонощие с още 41 см. и достигна 1171 см. Нови райони в региона са заплашени от наводнения, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Кметът на Оренбург Сергей Салмин призова жителите на града (в Оренбург живеят 550 000 души, б.р.) в изявление в „Телеграм“ спешно да се евакуират, докато в града звучаха сирени. "Това не е учение", написа Салмин в "Телеграм". "Ситуацията с наводненията в Оренбург е изключително опасна. 
Кадри от града показаха цели квартали, потопени във вода.
Потопът връхлетя региона, разположен на около 1200 км югоизточно от столицата Москва, на границата с Казахстан, след като миналата седмица в град Орск под напора на придошлите води се скъса язовирна стена. Властите определиха ситуацията в региона като извънредна ситуация от федерално значение.
Близо 12 000 къщи бяха наводнени, а над 13 000 души са евакуирани.
В друг руски регион - Курган, нивото на водата също се покачва, допълва Ройтерс. Село Каминское в Курганска област бе евакуирано в петък сутринта, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 м. Каминское е разположено по поречието на река Тобол, която преминава и през областния център Курган - град с 300 хиляди души население.
В съседен Казахстан властите съобщиха, че до момента са евакуирани 100 000 души.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?