Медия без
политическа реклама

Южна Корея твърди, че Ким Чен Ун е жив

Севернокорейските медии увериха, че вождът на страната работи, а Китай няма информания за здравето му

27 Апр. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС
Ким Чен Ун е придружаван по време на конна езда от съпругата си (на преден план) и сестра си Ким Йо Чен.

След множеството публикации, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е починал, от затворената държава реагираха. Севернокорейският държавен вестник е обявил, че вождът на страната "работи с документи", съобщи Нова телевизия. Според официалната информация Ким Чен Ун е благодарил на строители, които работят в туристическата зона Вонсан.

Южнокорейските медии, които обичайно са най-добре информирани за случващото се в КНДР, твърдяха още вчера, че Ким е получил травма, която не е животозастрашаваща, и затова не се показва публично. Вероятно става дума отново за проблеми с глезена, коментираха пред РИА Новости южнокорейски експерти. Ким Чен Ун не се е появявал пред обществото от 12 април.

Южнокорейското правителство пък съобщи, че не се "забелязват никакви специфични промени в активността на КНДР". Външното министерство на Северна Корея продължава регулярните си контакти и ситуацията по нищо не издава, че върховният главнокомандващ е починал. Слуховете за смъртта на Ким се усилиха, след като той не участва в честванията, посветени на дядо му Ким Ир Сен. Но баща му Ким Чен Ир за 17 години на власт е участвал само три пъти във въпросните тържества. За разлика от него Ким Чен Ун не беше пропускал досега. През септември 2014 г. той не се появи на чествания за основаването на Трудовата партия на Корея, тъй като му бе оперирана киста на глезена. 

Като отчитаме политическата култура в КНДР, отбелязването на годишнина на партията или рождения ден на Ким Ир Сен са важни ритуали, демонстриращи легитимността на Ким Чен Ун, които не се пропускат, освен ако лидерът няма здравословен проблем. Почти съм сигурен, че на 14 април сутринта е имало инцидент. Тогава имаше изстрелване на крилати ракети и Генщабът на Южна Корея съобщи, че на площадката е забелязан автомобилът на Ким. Вероятността да е паднал по време на изпитанията е голяма и затова въпросното изстрелване, замислено като празничен салют в чест на рождения ден - 15 април, на Ким Ир Сен, не бе официално съобщено. Не се състоя и централното отчетно събрание на партията", казва експерт по КНДР пред РИА. Независимо от фамилната обремененост от сърдечни болести, експертите на този етап отхвърлят версията Ким да е получил инфаркт. Смятат, че все пак става дума за проблем с глезена.

Китайското външно министерство няма информация за здравословното състояние на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, предаде TACC, като цитира високопоставен служител на ведомството. Пекин е предоставил на Пхенян оборудване, с което да се правят медицински тестове за коронавирус. "Въпросът за здравето на Ким Чен Ун не е свързан със специалистите, които изпратихме в Северна Корея", допълва официалният представител на китайското МВнР Ген Шуан. Така той коментира съобщения, че китайски лекар е заминал за КНДР заради влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер.

Миналата седмица се появиха твърдения, че Ким Чен Ун е в много тежко здравословно състояние след сърдечна операция. Според японското списание Shukan Gendai той дори бил на крачка от смъртта.

Хонконгският канал HKSTV пък обяви в събота късно вечерта, че Ким Чен Ун вече е починал. Телевизията, която има 15 млн. зрители, твърди, че разполагала с потвърждение от "много надежден източник". Новината за смъртта на лидера била потвърдена и от зам.-директора на намиращия се в Пекин тв канал, който е роднина на външния министър на Китай. За кончината на Ким имаше множество съобщения и в социалните мрежи. След това новината, че севернокорейският лидер е починал, бе съобщена от TMZ, "Дейли мейл", "Ню Йорк пост".

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли твърденията за влошено здравословно състояние на Ким Чен Ун на пресконференция в Белия дом.

Най-вероятният приемник на лидерския пост в изолираната азиатска страна би била сестрата на Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, писа сп. "Тайм". Децата на Ким са много малки, за да поемат управлението на КНДР, а по-големият му полубрат се интересува повече от свиренето на китара, отколкото от властта. Изключително важно е страната да остане под управлението на член на фамилията на Ким Ир Сен и затова Ким Йо Чен ще е начело, докато един от наследниците не стане достатъчно голям. Тази теория развива сп. "Тайм" в случай на смърт на Ким Чен Ун, за когото се смята, че е на 36 години. 

Преди две седмици се появиха съобщения, че Ким Чен Ун е назначил сестра си на висок пост в управляващата партия. Твърди се, че тя е на 32 години и напоследък е сред най-близките съветници на лидера. Младата жена се занимава с дипломация и дори се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже Ин в опит за затопляне на отношенията между двете корейски държави.

На фона на съобщенията за тежкото здравословно състояние и дори за смъртта на Ким Чен Ун базираният във Вашингтон проект 38 North, който следи ситуацията в КНДР,  съобщи, че според сателитни снимки влакът на лидера е бил забелязан тази седмица в севернокорейски курорт. В периода между 21 и 23 април той бил на гарата във Вонсан. Тя се използва само от членове на управляващата фамилия, твърдят от проекта 38 North.

Още по темата