Медия без
политическа реклама

Южна Африка се готви за арест на Путин

22 Юли 2023
Владимир Путин
ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин

Южноафриканското министерство на правосъдието е поискало главният прокурор Шамила Батоки да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин в случай, че той реши да пристигне лично на срещата на БРИКС през август. Това съобщи News24, като се позовава на съда в Претория.

Властите предприеха тази стъпка два месеца, след като получиха международната заповед за арест на Путин от Международния наказателен съд /МНС/. Руският президент е обвинен в незаконно депортиране на украински деца в Русия.

Република Южна Африка (РЮА) е сред страните, подписали Римския статут, които са задължени да изпълнят решението на МНС. Заради това се стигна до абсурдната ситуация властите публично да призовават Путин да не идва на срещата на БРИКС. "За нас това е голяма дилема. Ние не можем да го арестуваме, но не можем и да не го арестуваме. Затова най-добре е той въобще да не идва. Но руснаците са недоволни. Те искат той да дойде", каза вицепрезидентът на страната Пол Машатиле.

РЮА дори поиска от МНС разрешение да се направи изключение. "Русия ясно даде да се разбере, че арестът на действащия й президент ще бъде равнозначен на обявяване на война", се казваше в обръщението на президента на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамафоса до съда. МНС обаче не се съгласи. В крайна сметка Путин реши сам да не ходи на срещата, а да бъде представляван от външния министър Сергей Лавров.

Въпреки всичко това опозицията в РЮА поиска съдът да разпореди на правителството да арестува Путин по всяко време, когато той пристигне в страната. Правителството също се съгласи с това искане.

Срещата на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург на 22-24 август. В нея ще вземат участие президентите на РЮА, Бразилия, Индия и Китай.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата