Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вторият рунд от преговорите Русия-Украйна не постигна мир

Двете страни са се съгласили единствено по въпроса за съвместното осигуряване на хуманитарни коридори за евакуация

03 Март 2022Обновена

Украинската делегация не е получила очакваните резултати от днешните преговори и ще продължи диалога в третия кръг от разговори, каза президентският съветник Михайло Подоляк. Третата среща между Москва и Киев ще се състои не по-рано от 7-ми март.

Темите, които  двете делегации са засегнали днес, са били незабавно прекратяване на огъня, примирие и хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от разрушени или постоянно обстрелвани села и градове.

Двете страни са постигнали съгласие единствено по въпроса за съвместното осигуряване на хуманитарни коридори за евакуация на граждани, доставка на храна и лекарства, каза Подоляк.

Руската страна обаче окачестви преговорите като много успешни. Помощникът на Путин Владимир Медински заяви, че постигнатите споразумения в преговорите с украинската делегация са ''значителен напредък''.

 Преговорите се проведоха на територията на Брестска област - в  района между Брест и Гродно. 

 Разговорите се забавиха заради логистиката на украинската делегация, която пристигна в Беловежската гора с два полски хеликоптера. 

 Тази сутрин водещият украинската делегация Давид Арахамия - лидер на фракцията на партия "Слуга на народа", съобщи за промяна на мястото на срещата, но след това очевидно руската страна уточни, че става дума не за ново място, а за нов начален час.

Беларуските домакини и журналистите очакват от снощи гостите, руската делегация също пристигна, но украинската все още пътуваше към мястото на срещата. Снощи пристигналите бяха във Вискули - резиденцията, в която през декември 1991 г. бе подписано споразумението за разпадането на СССР. 

---
Руската армия обяви режим "тишина" по хуманитарните коридори, по които се евакуират мирни граждани. Руската страна съобщава за очертаваща се хуманитарна криза в градове като Киев, Мариупол, Харков и Суми. 

---

Преговорите ще се водят в същия състав, в който се проведоха и на първия тур - в "Дома на рибаря" на беларуско-украинската граница. Руската делегация се води от Владимир Мединский, помощник на президента на Русия, украинската - от Арахамия, а в състава й влизат министърът на отбраната Олексий Резников, Михайло Подоляк - съветник на президента на Украйна и още пет души. 

Русия има предложения в три блока, обяви Мединский - по военно-техническите аспекти, хуманитарно-международните и политическите. 

Дипломатическите усилия за спиране на войната продължават и по друга линия - тази сутрин президентът на Франция разговоря с Владимир Путин, обясни руският външен министър Лавров.

Кремъл заяви в сряда, че руска делегация е готова да продължи мирните преговори с Украйна, след като инвазията на Москва в прозападната страна навлезе в седмия си ден, предаде БГНЕС.

Изявлението направи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че делегацията на Москва очаква преговорите да бъдат подновени днес вечерта. Малко по-късно дойде и потвърждение от Киев. Алексей Арестович - съветник на началника на президентската администрация е заявил пред ТВ "Украйна 24", че новата среща между украинската и руската делегация ще се състои в сряда вечерта в същия състав, както и преди.

Първият кръг от преговорите между Украйна и Русия, насочени към прекратяване на сраженията между Москва и нейната съседка, приключи в понеделник без голям напредък. Преговорите се проведоха в "Дома на рибаря" близо до границата между Беларус и Украйна, докато руските войски продължаваха ожесточената си атака срещу украинските градове – включително втория по големина Харков.

Помощник на руския президент Владимир Путин каза, че разговорите с украински официални лица са продължили близо шест часа. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация, каза, че двете страни "намериха определени точки, по които могат да се предвидят общи позиции".

Михаил Подоляк, главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, даде малко подробности. Той каза, че преговорите са се фокусирали върху възможно прекратяване на огъня.

След 6 часа разговори, делегациите на Русия и Украйна, които преговарят в Беларус се разбраха да спрат разговорите, за да се консултират със своите правителства. Делегациите се завръщат в своите столици.

 

Още по темата