Медия без
политическа реклама

Всички жени в Исландия се готвят за стачка

23 Окт. 2023
Pixabay

Очаква се десетки хиляди жени в Исландия, включително и министър-председателят на страната, да спрат работа в първата по рода си стачка от близо половин век.

Организаторите се надяват стачката на жените, в която участие ще вземат жени, работещи в риболовната промишленост, учителки, медицински сестри и премиерът Катрин Якобсдотир,  да доведе обществото до застой, за да привлече вниманието към разликата в заплащането на жените и мъжете в страната и насилието, основано на пола. Събитието ще отбележи първата целодневна женска стачка от 1975 г. насам, когато 90% от исландските жени отказват да работят.

Организаторите на предстоящата стачка, някои от които са участвали в протеста от 1975 г., казват, че основното искане е трудът на жените да бъде оценен.Те също така казват, че професиите, които традиционно се свързват с жените, като чистене и гледане на деца, продължават да бъдат подценявани и недостатъчно добре платени. ''Говори се за Исландия сякаш е рай на равенството'', казва Фрея Стейнгримсдотир, която е сред организаторите на стачката. ''Но в рая на равенството не трябва да има 21% разлика в заплатите на мъжете и жените, а 40% от жените да са преживели насилие, основано на пола или сексуално насилие'', казва тя.

Утре жените в цялата страна са призовани да спрат всякаква платена или неплатена работа, включително домакински задачи у дома, ''за да демонстрират значението на своя принос към обществото''.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Исландия, стачка

Още по темата