Quantcast
Великобритания е изправена пред икономически провал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Великобритания е изправена пред икономически провал

17 520
 Pixabay

Британците са изправени пред колапс заради поскъпването на живота. Средно поне 1200 паунда няма да достигат на семействата, за да си плащат консумативите и храната, предупреждават експерти, пише изданието Sky News, цитирано от БГНЕС.

Нарастващата инфлация, нарастващите цени на енергията и по-тежките данъци ще изтръскат и последните монети от джоба на обикновените британци. Отделно от това, вноските за националното осигуряване скочиха с 1.25 процентни пункта. В същото време експертите очакват пик на инфлацията през пролетта от 6%, което ще е допълнителен шок за домакинствата.

Говорителят на лейбъристите Джонатан Ашуърт каза пред Sky News, че вината за това е на консервативното правителство. ''Работещите хора, семействата, пенсионерите са изправени пред опустошителна криза на разходите за живот. Това е защото сме имали 11 години икономически провал на торите. Сега имаме нисък растеж и висока данъчна икономика. Това означава, че сметките за парно скачат, цените в магазините се покачват, защото имаме инфлация, която също подкопава спестяванията и пенсиите, има повишени данъци, заплатите се топят, което означава, че семействата се борят да свържат двата края, дори когато работят денонощно'', допълни Ашуърт.

Според изчисления на НПО-та в страната горната граница на сметките за енергия се очаква да се повиши с около 500 паунда годишно. Тези допълнителни разходи ще засегнат непропорционално семейства с ниски доходи, които харчат повече от доходите си за енергия.

До края на 2024 г. реалните заплати ще бъдат със 740 британски лири годишно по-ниски, отколкото ако пандемията не беше настъпила. Миналия месец стана ясно, че индексът на инфлацията на потребителските цени се е увеличил до 5,1% през ноември от 4,2% през октомври.

Говорител на правителството съобщи, че то е предприело "решителни действия" на стойност 4,2 милиарда британски лири, за да помогне на семействата.

''Сега'' припомня:

 

Още

Шри Ланка остана без бензин

17.05.2022

1871
Великобритания санкционира Алина Кабаева и други близки на Путин

13.05.2022

2125
Великобритания и Германия отпускат нови 1.4 млрд. евро за Украйна

08.05.2022

1279