Quantcast

Медия без
политическа реклама

Великобритания е изправена пред икономически провал

30 Дек. 2021
Pixabay

Британците са изправени пред колапс заради поскъпването на живота. Средно поне 1200 паунда няма да достигат на семействата, за да си плащат консумативите и храната, предупреждават експерти, пише изданието Sky News, цитирано от БГНЕС.

Нарастващата инфлация, нарастващите цени на енергията и по-тежките данъци ще изтръскат и последните монети от джоба на обикновените британци. Отделно от това, вноските за националното осигуряване скочиха с 1.25 процентни пункта. В същото време експертите очакват пик на инфлацията през пролетта от 6%, което ще е допълнителен шок за домакинствата.

Говорителят на лейбъристите Джонатан Ашуърт каза пред Sky News, че вината за това е на консервативното правителство. ''Работещите хора, семействата, пенсионерите са изправени пред опустошителна криза на разходите за живот. Това е защото сме имали 11 години икономически провал на торите. Сега имаме нисък растеж и висока данъчна икономика. Това означава, че сметките за парно скачат, цените в магазините се покачват, защото имаме инфлация, която също подкопава спестяванията и пенсиите, има повишени данъци, заплатите се топят, което означава, че семействата се борят да свържат двата края, дори когато работят денонощно'', допълни Ашуърт.

Според изчисления на НПО-та в страната горната граница на сметките за енергия се очаква да се повиши с около 500 паунда годишно. Тези допълнителни разходи ще засегнат непропорционално семейства с ниски доходи, които харчат повече от доходите си за енергия.

До края на 2024 г. реалните заплати ще бъдат със 740 британски лири годишно по-ниски, отколкото ако пандемията не беше настъпила. Миналия месец стана ясно, че индексът на инфлацията на потребителските цени се е увеличил до 5,1% през ноември от 4,2% през октомври.

Говорител на правителството съобщи, че то е предприело "решителни действия" на стойност 4,2 милиарда британски лири, за да помогне на семействата.

''Сега'' припомня:

Недостиг на храна и петрол във Великобритания заради малкото на брой шофьори на тежкотоварни камиони, които да работят в страната. Това е бурята, която започна да вилнее в Обединеното кралство през януари 2020 г.
Албания заяви, че хиляди албанци, живеещи във Великобритания, са готови да работят безплатно, за да помогнат за справяне с петролната криза, предава в. Гаридън''.

 

Още по темата