Quantcast
Унгария влезе в новия наказателен механизъм на ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Унгария влезе в новия наказателен механизъм на ЕС

Проруският премиер Виктор Орбан може да лиши страната си от еврофондове заради погазване на върховенството на закона
5 452
 ЕПА/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан получи крайно неприятно писмо от Брюксел

Европейската комисия даде ход днес на процедура срещу Унгария, която може да доведе до спиране или намаляване на някои отпускани от Европейския съюз фондове, поради безпокойства, свързани с възлагането на обществени поръчки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан бе възложено да изпрати писмено уведомление на Унгария за задействането на процедурата, обвързваща изплащането на европейски средства със спазването на принципите на правовата държава, заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

За предприемането на тази процедура съобщи пред евродепутатите на 5 април председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Съдържанието на писмото до унгарските власти не се разкрива.

Причина за задействането на процедурата са "силните безпокойства" на ЕК относно използването на европейския бюджет от Унгария и по-конкретно за условията, при които се сключват сделки за обществени поръчки, за липсата на контрол и прозрачност при използването на средствата, и във връзка с недостатъчните усилия в борбата с измамите и корупцията, каза европейски източник.

Съгласно процедурата, която може да трае до 9 месеца, Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото, след което ЕК ще има един месец, за да направи оценка на отговора. След нова комуникация между двете страни Комисията ще може да предложи мярка за спиране или ограничаване на някои еврофондове, за да компенсира последиците за бюджета на ЕС, причинени от установените нарушения.

Окончателното решение ще вземат страните членки с квалифицирано мнозинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи поне 65 процента от населението на ЕС).

Механизмът за "обвързването" е процедура, която е в сила от януари 2021 г., но досега не бе прилагана. Тя дава възможност за спиране на европейски фондове на страна, в която са установени нарушения на правовата държава, способни да ощетят финансите на ЕС.

Още

Брюксел предлага корупцията да се наказва еднакво в ЕС

17.01.2023

286
ЕК разреши на Ирландия да сложи плашещи етикети на алкохола

14.01.2023

1902
Брюксел разшири възможностите за анонимни жалби срещу държавите

09.01.2023

570