Медия без
политическа реклама

Унгария смята да "преформулира" членството си в НАТО

Русия няма сили да нападне и превземе Запада, убеден е Орбан

24 Май 2024
Виктор Орбан
EПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Унгария смята да "преформулира" статута си като член на НАТО, заяви премиерът Виктор Орбан. Целта е страната да не участва в задълбочаващата се подкрепа за Украйна на военния алианс. "Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции в помощ на Киев.

Унгарски военни представители и юристи вече работят по нова концепция, която ще разграничи страната от другите страни членки на НАТО, каза Орбан в интервю за държавното радио в петък. "Нашите адвокати и служители работят усилено, за да установят как Унгария  може да запази членството си по начин, който няма да налага участието ѝ в действия на НАТО извън неговата територия", уточни той. 

Изказването на Орбан идва в момент, когато алиансът очертава пакет от мерки за подкрепа за Украйна, който да представи на среща във Вашингтон през юли. Очаква се те да включват по-съществена роля за НАТО на оперативно ниво в координирането на оръжейните доставки и обучаването на украинските войски, припомня Блумбърг.

В същото интервю Орбан окачестви като неоснователни опасенията, че Русия би нападнала някоя държава-членка на НАТО, тъй като военните ресурси на пакта далеч надвишават тези на Украйна. Той подчерта, че "ако руснаците бяха достатъчно силни, за да се преборят с украинците, вече щяха да са го направили".

"Не смятам за логично Русия, която дори не може да победи Украйна, изведнъж да дойде и да погълне целия западен свят", каза Орбан. "Шансовете за това са изключително малки." Орбан, смятан за най-близкия партньор на Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.

Унгария отказва да предоставя военна помощ на съседна Украйна, за разлика от повечето други страни в ЕС, а Орбан енергично се противопоставя на санкциите на блока срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувал за тях, припомня АП. Той се опита също да блокира разширяването на НАТО към Финландия и Швеция и подписа енергийни споразумения с Русия, предизвиквайки критиките на западните столици.

Ключови думи:

Виктор Орбан

Още по темата