Медия без
политическа реклама

Украйна и Молдова изпревариха РС Македония за преговори с ЕС

Европейската комисия препоръча Грузия да получи статут на кандидатка за членство, какъвто РСМ има от 2005 г.

08 Ноем. 2023
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен лично съобщи радостната за Украйна и Молдова новина
Европейска комисия
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен лично съобщи радостната за Украйна и Молдова новина

Европейската комисия препоръча днес да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към Европейския съюз, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. По този начин РС Македония, която е кандидатка от 2005 г., бе изпреварена от две държави, получили кандидатски статут едва от миналата година. Причината е, че Скопие продължава да бави промяната в конституцията, която да признае съществуването на българи в РСМ.

Комисията уточни, че преговорите с Киев ще започнат, след като изпълни оставащите условия, свързани с борбата срещу корупцията - приемането на нов закон за лобизма, който да отговаря на европейските стандарти, и предприемането на допълнителни мерки за гарантиране на правата на малцинствата.

Препоръката е важна стъпка по пътя на Киев към интеграция в западните структури, отбелязва Ройтерс.

"Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяването на Украйна", се казва в изявление на Европейската комисия.

"Това е резултатът на огромния обем работа, който свърши една страна, която е във война", написа в социалната платформа "Екс" (известна в миналото като "Туитър") Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция.

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че препоръката за членство е "важна повратна точка" в развитието на нейната страна. "Молдова е поела категорично по пътя на присъединяването към Европейския съюз и ще продължим да работим безкомпромисно в името на тази цел", заяви Санду в социалната мрежа Х.

"Комисията препоръчва на Съвета да даде на Грузия статут на страна кандидат за членство с уговорката, че страната ще предприеме определени реформи и стъпки", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че "днешният ден е исторически".

Най-важните условия за присъединяването на Грузия са тя да се присъедини към външнополитическите санкции, които ЕС налага, да се бори с дезинформацията и с политическото поляризиране в обществото си, както и да гарантира произвеждането догодина на свободни и честни избори.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили заяви днес, че е "удовлетворена" от препоръката на Европейската комисия.

"Радвам се заедно с грузинския народ и приветствам положителната препоръка на Европейската комисия да се даде на Грузия кандидатски статут за Европейския съюз", заяви прозападната лидерка, цитирана от Франс прес.

Лидерите на страните от ЕС ще решат дали да се съобразят с препоръките на ЕК на среща на върха в белгийската столица Брюксел на 14 и 15 декември. Няма гаранция, че те ще се съгласят единодушно да бъде направено това, което е препоръчано, отбелязва Асошиейтед прес, като изтъква, че Унгария и Словакия например се отнасят хладно към европейските стремежи на Украйна.

ПЪРВО СЕ РАЗБЕРЕТЕ

„Работата на парламента на РСМ беше помрачена от политическа поляризация, която се задълбочи още повече, забавяйки приемането на много закони за реформи и важни назначения“, написа ЕК в доклада си за Северна Македония. „Процесът на преговори за присъединяване към ЕС изисква широк консенсус на основните политически партии. Всички партии трябва да започнат да участват в конструктивен и приобщаващ политически дебат, за да укрепят ролята на парламента“, се допълва от ЕК.

РС Македония не успя да промени конституцията си поради яростната съпротива на опизицията от ВМРО-ДПМНЕ. Работна група, натоварена с подготовката на конституционни изменения, бе създадена в април 2023 г. Тя е съставена от 23 представители на различни политически партии, включително четирима депутати и експерти. Опозиционните партии, включително ВМРО-ДПМНЕ и Левица, не излъчиха свои представители. Работната група единодушно одобри и представи на правителството през май 2023 г. проект на инициатива с предложения за изменения. На 18 юли правителството прие инициативата за конституционни промени, която беше внесена в парламента. Проектът предвижда включването на още шест общности в преамбюла и в два члена на Конституцията, а именно: българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ. На 18 август се проведе пленарно заседание относно приемането на инициативата за изменение на Конституцията, но то беше отложена, тъй като не беше осигурено необходимото мнозинство от две трети от гласовете.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата