Медия без
политическа реклама

Тръмп може да бъде обвинен в множество престъпления

Досега не е имало подобно действие спрямо действащ или бивш президент

20 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп

Бившият американски президент Доналд Тръмп да бъде обвинен в множество престъпления, включително в бунт. За това се обяви комисия на Камарата на представителите на Конгреса, която разследва миналогодишното нападение срещу Капитолия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Петима души загинаха на 6 януари, след като тълпа се опита да осуети предаването на властта на новоизбрания държавен глава Джо Байдън.

Комисията, съставена от представители на демократите и републиканците, гласува единодушно да предаде обвиненията на Министерството на правосъдието. Това действие на комисията се смята до голяма степен за символично, тъй като тя няма контрол върху решенията за повдигане на обвинения, които са в правомощията на Министерството на правосъдието. Въпреки това обаче ходът е исторически, тъй като Конгресът никога не се е сезирал за наказателно дело срещу действащ или бивш президент.

Зам.-председателят на комисията Лиз Чейни обвини Тръмп в "явно неизпълнение на служебните задължения", защото не е направил незабавен опит да спре бунта. Тя го нарече "негоден за каквато и да е длъжност". "Нито един човек, който би се държал по този начин в този момент, не може никога повече да служи на каквато и да е властова позиция в нашата страна", каза тя.

Обвиненията могат да доведат до забрана за заемане на публични длъжности за 76-годишния републиканец, който все още има значителна власт в Републиканската партия.

"Да гласуваш в Съединените щати е акт на вяра и надежда. Тази вяра в нашата система е в основата на американската демокрация. Ако вярата е нарушена, нарушена е и нашата демокрация. Доналд Тръмп наруши тази вяра", заяви председателят на комисията Бени Томпсън.

ОТГОВОРЪТ

Доналд Тръмп обвини разследващата комисия, че е препоръчала "фалшиви обвинения" срещу него, за да му попречи да се кандидатира отново за Белия дом, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Фалшивите обвинения, отправени от силно пристрастната комисия за 6 януари, вече са представени, преследвани и съдени под формата на импийчмънт измама №2", заяви Тръмп в своята социална платформа.

"Цялата тази работа с повдигането на обвинение срещу мен е точно такава, какъвто беше и импийчмънтът - едностранен опит за отстраняване на мен и на Републиканската партия", смята бившият президент.