Медия без
политическа реклама

Тайни жп линии водят до резиденциите на Путин

14 Февр. 2023
Путин в брониран влак. Снимката е от 2015 г.
Путин в брониран влак. Снимката е от 2015 г.

Руските власти са изградили секретни железопътни линии, водещи до основните резиденции на руския президент Владимир Путин. До тях той стига с брониран влак, твърди руското разследващо издание "Проект" в Телеграм канала си. Путин все повече избягва да пътува със самолет, страхувайки се да не бъде улучен от украинската армия. 

През последните години руските власти са построили железопътни разклонения, водещи до всички основни резиденции на Путин, както и няколко тайни гари.

Недалеч от резиденцията на Путин във Валдай, Новгородска област, има охранявана железопътна гара с хеликоптерна площадка. Журналист на "Проект" ги открива през есента на 2022 г. на територията на националния парк Валдай край село Долгие Бороди. Според сателитните снимки, проучени от изданието, гарата и железопътната линия за Путин във Валдай са построени през 2019 година. Те се използват изключително за придвижването на президента, разказват трима местни жители пред "Проект". 

"По-рано жп линията до Валдай беше в ужасно състояние, можеше да се пътува с не повече от 15-25 км/ч. Когато започнаха да строят линията до резиденцията, ремонтираха само тази част от нея, по която ще минава композицията на Путин. Другата част не пипнаха", казва пред "Проект" бивш машинист, работил по линията Москва - Санкт Петербург. 

Секретные дворцы Путина были, тайные схемы президента мы вам показывали, да и люксовый флот из яхт Владимира Владимировича уже давно не загадка. Но сегодня у...

Резиденции в Подмосковието и в Краснодарския край

Железопътната гара в близост до резиденцията на Путин в Ново Огарево, Московска област, е построена през 2015 г., показват сателитни снимки. Гарата се намира на 400 метра от резиденцията. Земята за нея е отчуждена от правителството на премиера Дмитрий Медведев. Гарата е скрита зад висока ограда.

Междувременно през 2017 г. в Сочи, в близост до резиденцията на президента „Бочаров Ручей", са построени перон и отклонение от трасето на електрическите влакове, свършващо в задънена улица и скрито с ограда, твърдят още от „Проект".

Брониран влак за Путин

През 2018 г. руският президент е започнал да се вози на брониран влак, който не се различава много от обикновения. Президентският брониран влак може да използва специална гара в Москва, която се намира близо до Комсомолския площад. Според бивш машинист, интервюиран от "Проект", бронираният влак е базиран в депото на московската гара Каланчевская. Там има затворена станция за ВИП лица. Журналист от "Проект" я е открил зад висока ограда. През 2017 г.  до перона на ВИП-гарата е построен път за кортежа на Путин. Бронираният влак принадлежи на компанията "Гранд сервис експрес", собственост на близкия приятел на Путин Юрий Ковалчук.