Quantcast

Медия без
политическа реклама

Свалят цените на храната в бедстващите райони на Гърция

Гръцката армия почиства останалите непроходими пътища

12 Септ. 2023
BGNES
Все още седем наводнени села са без пътна връзка.

Търговски вериги  за хранителни стоки свалят цените в бедстващите райони на Гърция. Властите пък поставиха таван на цените на минералната вода. Заплашват търговците с милион евро глоба при нарушение и използване на бедствието за печалба, съобщиха гръцките медии, предаде БНР.

С европейска помощ правителството в Гърция ще осигури обезщетения за пострадалите от наводненията. Гръцката армия почиства останалите непроходими пътища. Магистралата Атина - Солун остава затворена при Лариса. Военни части почистват пътищата за достъп до откъснатите села. Все още седем села до Кардица са без пътна връзка. Снабдяват жителите им с храна и лекарства по въздух.

Недостиг на питейна вода и риск от разпространение на зарази са основните проблеми днес пред властите и жителите на наводнените райони. Ветеринарните власти събират хиляди удавени животни, които са голям риск за общественото здраве.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери гръцкият премиер в помощ и подкрепа: "Сумарно Гърция ще може да мобилизира до 2 милиарда и 250 милиона евро. Заедно с това Комисията е готова да оцени гръцкото искане за подкрепа по линия на Фонд "Солидарност", отбеляза тя.

Мицотакис подчерта,че ситуацията в Гърция е сериозна, защото страната премина през две големи бедствия - наводнения и пожари.

Ключови думи:

Гърция, наводнения

Още по темата