Медия без
политическа реклама

Свалят цените на храната в бедстващите райони на Гърция

Гръцката армия почиства останалите непроходими пътища

12 Септ. 2023
Все още седем наводнени села са без пътна връзка.
BGNES
Все още седем наводнени села са без пътна връзка.

Търговски вериги  за хранителни стоки свалят цените в бедстващите райони на Гърция. Властите пък поставиха таван на цените на минералната вода. Заплашват търговците с милион евро глоба при нарушение и използване на бедствието за печалба, съобщиха гръцките медии, предаде БНР.

С европейска помощ правителството в Гърция ще осигури обезщетения за пострадалите от наводненията. Гръцката армия почиства останалите непроходими пътища. Магистралата Атина - Солун остава затворена при Лариса. Военни части почистват пътищата за достъп до откъснатите села. Все още седем села до Кардица са без пътна връзка. Снабдяват жителите им с храна и лекарства по въздух.

Недостиг на питейна вода и риск от разпространение на зарази са основните проблеми днес пред властите и жителите на наводнените райони. Ветеринарните власти събират хиляди удавени животни, които са голям риск за общественото здраве.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери гръцкият премиер в помощ и подкрепа: "Сумарно Гърция ще може да мобилизира до 2 милиарда и 250 милиона евро. Заедно с това Комисията е готова да оцени гръцкото искане за подкрепа по линия на Фонд "Солидарност", отбеляза тя.

Мицотакис подчерта,че ситуацията в Гърция е сериозна, защото страната премина през две големи бедствия - наводнения и пожари.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гърция, наводнение

Още по темата