Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съветът на Европа прати Русия във фризера си

Москва загуби правото си на глас в най-голямата и най-стара европейска организация

25 Февр. 2022
Съвет на Европа
Дворецът на Европа в Страсбург. Комитетът на министрите заседава в сектора с форма на пресечен конус, който се вижда в дясната част на сградата.

Съветът на Европа съобщи, че замразява временно членството на Русия в организацията. Комитетът на министрите (външните министри) реши днес да спре правата на представителство на Руската федерация в Комитета и в Парламентарната асамблея с незабавно действие заради въоръженото нападение на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението.

От години тя изпълнява избирателно решенията на ЕСПЧ, като произволно си резервира "правото" да преценява дали съответстват на нейната конституция. Това означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните му конвенции, включително Европейската конвенция за правата на човека, но няма да има право глас. Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на Руската федерация също остава член на Съда. Жалбите, подадени срещу Русия, ще се разглеждат и решават от ЕСПЧ.

В Съвета на Европа членуват 47 държави - всички на континента без Беларус, който никога не е признаван за демократична държава. Той пък не признава Европейската конвенция за правата на човека и съответно юрисдикцията на съда в Страсбург. Русия остава в междинно положение - формално ще членува, ще продължи да бъде съдена от своите граждани в ЕСПЧ, но няма да има право на глас.

Замразяването на членството не е окончателна, а временна мярка, за да останат каналите за комуникация отворени, пише в съобщението.

Ръководителят на руската делегация в ПАСЕ Пьотр Толстой, който е заместник-председател на руската Дума, заяви, че Съветът на Европа е невъзможен без Русия. По думите му "Русия си остава най-голямата европейска страна, без която никакъв Съвет на Европа просто е невъзможен и ненужен. Защото в него няма да има правда".

 

Звучи зле, но не бива да се преструваме, че не разбираме какво става. Скоро може да стане така, че да нямаме общ европейски път с Русия. Както изглежда, тя се готви да напусне Съвета на Европа, защото й дотегна да я критикуват, че не се придържа към общите правила.

 

Още по темата