Медия без
политическа реклама

Съветът на ЕС одобри 12-ти пакет санкции срещу Русия

Ще бъдат ударени каналите за заобикаляне на предишните санкции, както и високодоходната диамантена промишленост

18 Дек. 2023
https://news.ucr.edu/

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил 12-ия пакет санкции срещу Русия, въведени заради нападението срещу Украйна. Предвидени са забрани за търговията с диаманти, със стоки с двойна употреба, със суровини и машини, както и вносът на втечнен газ пропан.

Въвеждат се допълнителни мерки срещу заобикалянето на санкциите. Ще бъдат прилагани по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба, на чугунени, медни и алуминиеви проводници, забрана за внос на втечнен пропан, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Европейската комисия допълва, че се разширява списъкът на санкционираните руски физически и юридически лица и се въвеждат правила да проследяване как се прехвърля петрол от един на друг танкер в открито море, за да се скрият руските следи и да се избегне наложеният ценови таван от 60 долара на барел за нефта сорт "Уралс".

Мерки са предприети срещу лицата, отговорни за свикването на "избори" в завзетите украински области, както и срещу онези, които разпространяват дезинформация и пропаганда в подкрепа на руската война срещу Украйна.

Накратко изброено, Съветът на ЕС:

 • забрани директния или индиректния внос, покупка или трансфер на диаманти от Русия. Тази забрана се отнася за диаманти с произход от Русия, диаманти, изнасяни от Русия, диаманти, преминаващи транзитно през Русия, и руски диаманти, обработени в трети държави. Според Еврокомисията приходите на Русия от търговията с диаманти се оценява на 4 мрд. евро годишно;
 • задължи европейските банки да уведомяват регулаторните органи за финансови трансфери на граждани на ЕС към други държави;
 • наложи нови ограничения върху износа на Русия на продукти и технологии с двойна употреба;
 • разшири списъка на стоките, забранени за доставка в Русия, включително литиеви батерии, термостати, електрически двигатели и сервоуправления за безпилотни летателни апарати, както и различни части за авиацията и въоръжението;
 • наложи ограничения върху вноса от Русия на стоки на стойност приблизително 2,2 млрд. евро годишно, включително железни отливки, медни и алуминиеви проводници, тръби с различен диаметър и алуминиево фолио. Въведе нова забрана за внос на втечнен пропан с преходен период от 12 месеца;
 •  в черния списък са включени 29 фирми, включително чуждестранни, и "значителен брой физически лица". В документа се подчертава, че "някои от тези 29 компании принадлежат към трети страни, които участват в заобикалянето на търговските ограничения, или са руски организации, занимаващи се с разработване, производство и доставка на електронни компоненти за руския военнопромишлен комплекс".
 • забрани на руски граждани да заемат ръководни длъжности в европейски фирми, свързани с криптовалути;
 • задължи всички държави от Съюза да информират Европейската комисия за продажбите на танкери на Русия;
 • въведе по-строги правила за прилагане на тавана на цените на петрола и мерки срещу заобикалянето на правилата;
 • включи 140 лица и фирми в черния списък - руски военни и отбранителни промишлени структури, военнопромишлени предприятия и частни военни компании. Списъкът включва и участници от ИТ сферата и други важни икономически субекти.
 •  

Ключови думи:

санкции

Още по темата