Quantcast

Медия без
политическа реклама

Според Денков службите гледат Русия с "широко затворени очи"

Премиерът казва пред "Политико", че не знае как да обясни поведението на президента

05 Юли 2023
Илиана Димитрова
Николай Денков

Набиращата все по-голяма популярност проруска партия "Възраждане" в България нападна офисите на ЕС в София, блокира физически депутати в парламента, заплашваше хора на прайдове и призоваваше да бъдат унищожени враговете на президента Владимир Путин - и какво се случи? Не много, пише базираното в Брюксел електронно издание "Политико", поискало обяснение от българския премиер Николай Денков.

Същото може да се каже и за поредица от мистериозни експлозии в оръжейни заводи - инциденти, които са подложени на интензивен контрол, тъй като София увеличава производството на оръжия за износ в Украйна. Въпреки предполагаемата сериозна руска атака на българска земя, разследващите в София са обвинявани в дългогодишно бездействие, прикриване и протакане, отбелязва в челната си публикация днес изданието.

В интервю за "Политико" новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е време да се сложи край на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

На Денков му предстои тежка работа да насочи крехкото си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, където руската пропаганда и силовите мрежи - упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност - държат огромна власт, констатира изданието.

Все пак, в един ранен опит да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние - той направи необичайната стъпка да вземе на прицел прокремълската, ултранационалистическа партия "Възраждане", като заяви, че властите трябва да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа е нараснала до около 16% от 10% през есента, че е "неофашистка" и води "война... срещу европейските ценности".

Запитан за призива си за действие срещу "Възраждане", той заяви, че българските официални лица често са заимствали подхода си към руската намеса от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат" да гледат встрани, казва той пред "Политико" в Брюксел миналата седмица (когато бе на Европейски съвет), заявявайки, че публичните му забележки относно "Възраждане" са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват [лъжите] чрез социалните мрежи, за да плашат населението, и се опитват да използват тази среда, за да извлекат някаква политическа полза", добави меко говорещият бивш химик, пише изданието. "Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече", добави той.

Среднощни взривове

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна.

Това поставя администрацията не само в сблъсък с Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот на МиГ 29, който е двусмислен по отношение на позицията на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Киев, пише "Политико".

Това е стъпка, която също така насочва вниманието към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 г. насам. Последният взрив се случи в Карнобат, в обект, който беше засегнат и миналата година в резултат на предполагаема от собственика руска атака.

На въпроса какво се случва, Денков изразява подозрение, че се бави работата. "Не знам, защото нямам представа доколко тайните служби, системата на прокуратурата са се опитали да намерят отговора."

В същността си предположенията на Денков, че властите никога не са се вглеждали внимателно в случаи като "Възраждане" и взривовете в заводите, разкриват степента на руско влияние в българските институции. Много от най-влиятелните лица в България произхождат от свързаните с Москва служби за сигурност от комунистическата епоха. След падането на Берлинската стена тези олигарси в сянка заграбиха първокласни национални активи и създадоха все още широко разпространени мрежи за организирана престъпност, които източват средства от ЕС, извършват изнудване и контрабанда на наркотици, оръжие и хора, посочва изданието.

"Трябва да обясним на хората какви са ползите да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз и НАТО", казва Денков.

Стари муцуни - вън!
Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва.

Опитите на властите обаче срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата.

За да преодолее това препятствие, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме "един или два месеца", казва Денков, "освен ако президентът не промени мнението си ... което мисля, че би било съвсем разумно за него".

Премиерът е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние: както самият той признава, не може да се каже колко далеч се простира обхватът на Москва.

Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение, или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се усмихва.

След кратък размисъл казва: "Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите."

 

Ключови думи:

Николай Денков, политико

Още по темата