Медия без
политическа реклама

Социалдемократите на Шолц се провалиха в Берлин

12 Февр. 2023
EPA/BGNES

Християндемократите спечелиха убедително повторните избори в Берлин и нанесоха тежък удар на социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които управляваха градската администрация в продължение на 22 години.

Предварителните резултати показват, че ХДС има 28% от гласовете, с 10 процента повече, отколкото при изборите през 2021 г, който съдът обяви за невалидни.

Социалдемократите, които управляваха германската столица в коалиция със Зелените и Левите, печелят само 18,2%. Зелените и Левите имат съответно 18,5% и 12,8% от гласовете.

18.2% е най-ниският резултат, който социалдемократите са постигали някога в Берлин. Преди две години те имаха 21,4%. Тогава обаче изборите в Берлин бяха касирани заради липсващи бюлетини и хаос във всяка пета избирателна секция.

"Берлин избра промяна", заяви главният кандидат на ХДС Кай Вегнер за резултатите, като добави, че има ясен мандат неговата партия да сформира регионалното правителство. 

Левият кмет на Берлин Франциска Гифи призна поражението на изборите, но заяви, че ХДС все още ще се нуждае от стабилно мнозинство, за да управлява града. Въпреки победата на ХДС, така наречената червено-зелено-червена коалиция - кръстена на цветовете на партиите - все още има мнозинство в управлението на Берлин. Лидери на Зелените заявиха, че партията би предпочела да продължи коалицията със социалдемократите и Die Linke.

Но дори и Зелените и СПД да решат да продължат с настоящата коалиция, Гифи може да загуби работата си, а кмет да стане кандидатката на Зелените Бетина Яраш. Това зависи от окончателното подреждане на СДП и Зелените.

 

 

Още по темата