Медия без
политическа реклама

След като изгони Орбан, ЕНП ще приеме съперника му

Християндемократите си намериха нов съюзник в Унгария

15 Юни 2024
Петер Мадяр измества Виктор Орбан където може
ЕПА/БГНЕС
Петер Мадяр измества Виктор Орбан където може

Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че ще приеме унгарската партия ТИСА като част от групата си в Европейския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерът на ТИСА Петер Мадяр се очертава като нова заплаха за желязната хватка върху унгарската политика на премиера Виктор Орбан, отбелязва Ройтерс. Мадяр обещава да се бори с корупцията в държавата и да възстанови демократичните устои, които според него са ерозирали по време на 14-годишното управление на Орбан.

ЕНП остава най-голяма група в Европейския парламент след тазгодишните европейски избори. Партията на Орбан ФИДЕС също беше част от ЕНП, но през 2021 г. е изгонена заради погазване на демокрацията в Унгария. Десноцентриската партия ТИСА спечели седем от общо 21 места, с които Унгария разполага в Европейския парламент.

"Уверявам ви, че вратата на семейството на Европейската народна партия е широко отворена за партия ТИСА", каза на пресконференция в Будапеща лидерът на ЕНП Манфред Вебер. "Окончателното решение не е мое, но групата ще вземе решение за това следващия вторник", поясни той.

Преди европейските избори Мадяр каза, че ако партията му спечели места в Европейския парламент, ще се стреми да стане част от групата на Европейската народна партия, тъй като това ще ѝ гарантира най-добри шансове да работи за интересите на Унгария. В ЕНП членува и ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕНП, Унгария

Още по темата