Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скопие се надява на нов кръг преговори със София

Вместо да защитава Македония, СДСМ търсеше по-доброто за България, отговори опозицията в Северна Македония

09 Юли 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Македонският министър на външните работи Буяр Османи съобщи, че властите в Скопие имат готовност за преговори с новото българско правителство. Османи изпрати това послание по време на 16-ото издание на международния "Дубровник форум“ в Хърватия, където присъства и българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел.

Не закъсня и отговорът от българска страна. Премиерът Николай Денков заяви, че няма лошо да има повече дискусии и срещи с РСМ, "но това не променя нищо по отношение на позицията на България спрямо т.н. европейски компромис, който последва френското предложение и където РСМ има да изпълни определени задачи". 

 Според Османи "конституционните промени в Република Северна Македония са сериозно предизвикателство" за страната. "Но аз се надявам, че след сформирането на редовното правителство в България, както и с международната подкрепа за процеса, включително и нашата готовност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим обрат в нашия процес по евроинтеграция", каза Османи по време на дебата в панела - "Западните Балкани: Нов евроатлантически момент".

Според македонското министерство на външните работи по време на дискусията Османи е развил тезата, че евроинтеграцията може да се ускори с модела - "Повече интеграция, преди членството". Това би означавало по-етапна интеграция на страните-кандидатки, чрез достъп до средствата от ЕС и други предимства от процеса по присъединяване".

В същото време в самата Северна Македония продължават дебатите по промените в конституцията, която да включва и българите като съставна част от македонското население. Управляващите все още не са сигурни кога да вкарат в дневния ред конституционните промени, а опозицията директно си постави забрана да участва в подобни разговори с управляващите. 

"Няма да има промени в Конституцията. От една година Социалдемократическия съюз /СДСМ - управляващата партия в РСМ, бел.ред./защитава интересите на България и отхвърля всички предложения за защита на македонските интереси". Това се казва в съобщение от централата на опозиционната в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ на Христиан Мицкоски. "От една година СДСМ отхвърля конструктивните предложения на ВМРО-ДПМНЕ - да се вземе пример на Хърватската конституция, който първоначално бе посочен от самия СДСМ, но в крайна сметка се отметнаха от него. СДСМ не прие нито едно от двете ни предложения в защита на македонските национални интереси:

1. Влизането в сила на промените в Конституцията да бъде с отложен характер - влиза в сила при пълноправното членство на Македония в ЕС.

2. Да се получат гаранции за нашата идентичност, език и история от европейските институции. България да изпълни 3 присъди от Съда за правата на човека за правата на македонците и да се търси финасова помощ от държавата.

Всичко, което означаваше по-добра позиция за Македония бе отхвърлено от СДСМ. Вместо да защитава Македония, СДСМ търсеше по-доброто за България. Необходими са избори за да може Македония да върви напред. Със СДСМ това нещо е невъзможно", се казва в края на съобщението от ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от БГНЕС. 

 

Ключови думи:

Македония, България

Още по темата