Медия без
политическа реклама

В Швейцария си гласуваха 13-а пенсия на референдум

Там категорично отхвърлят предложението за повишаване на възрастта за пенсиониране от 65 на 66 г.

04 Март 2024

Швейцарските избиратели си определиха допълнителна месечна пенсия на национален референдум, посветен на живота на възрастните хора. 13-ата пенсия трябва да бъде давана всяка година, съобщи Би Би Си.

Правителството предупреди, че това ще струва много на бюджета, но 60% от избирателите гласуваха с "да" на референдума. 

Пълната месечна държавна пенсия в Швейцария е 2550 евро, но мнозина казват, че това не стига да се живее в тази страна. Швейцария е една от най-скъпите държави, а Цюрих и Женева са едни от най-скъпите градове в света. 

Отделно медицинските застраховки растат непрекъснато и на старите хора е трудно да ги плащат. 

Жените, които са прекъсвали работа, и имигрантите, които нямат пълен стаж, трудно свързват двата края с непълна държавна пенсия. 

Все пак мнозина получават и нелоша т.нар. работна пенсия. Но все повече швейцарци са принудени да работят и над 70-годишна възраст. 

Предложението за вдигането на пенсията е на профсъюзите, но срещу него са правителството, парламентът и бизнесът с аргумента, че страната не може да си позволи такива разходи. 

Швейцарските избиратели често се вслушват в съветите на правителството по финансовите въпроси. Преди няколко години се отказаха от допълнителна седмица отпуска. 

Но този път не се довериха на властите и се възползваха от швейцарската система за пряка демокрация, за да гласуват за допълнителната пенсия. 

Резултатът бе наречен "историческа победа на пенсионерите" от швейцарската асоциация Avivo, която защитава правата им. Този ход приравнява пенсионерите с работещите, които според швейцарската система получават 13-а заплата всеки ноември. Смисълът на 13-атата заплата е да подпомогне работещите преди Коледа и в навечерието на плащането на данъците. 

На предишен референдум швейцарците отхвърлиха предложението за повишаване на възрастта за пенсиониране от 65 на 66 г. Правителството предупреди данъкоплатците, че тези решения ще им струват скъпо. Но избирателите, гледайки бурно развиващата се икономика в Швейцария, чийто успех е обусловен от техния упорит труд, явно смятат, че страната може да си го позволи. 

 

Ключови думи:

Швейцария, пенсии

Още по темата