Quantcast
Швейцарците подкрепиха имиграцията от ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Швейцарците подкрепиха имиграцията от ЕС

На референдум те се произнесоха и в полза на покупка на нови бойни самолети
Обновена
3 985
 БГНЕС/EPA
Плакат в подкрепа на ограничаване на имиграцията от ЕС.

Швейцарците са на път да отхвърлят на референдум предложението за разваляне на споразумението с ЕС за свободно движение на хора. Предварителните резултати сочат 63% подкрепа за сега действащото положение и 37% против.

Въпросът на допитването е да се ограничили имиграцията от ЕС. Инициативата е на Швейцарската народна партия - най-голямата политическа сила в страната. Резултатите сега са предизвестени от социологическите проучвания, защото анкетите сочеха около една трета подкрепа за идеята на националистите. AFP съобщи в часовете преди вота, че ограничаването на имиграцията среща намаляваща подкрепа, въпреки това допитването разпалва страхове за ефектите от евентуално шокиращо "да". 

Инициативата, предложена за гласуване, е част от системата на пряка демокрация. Тя призовава Швейцария да ревизира конституцията си и да гарантира, че може автомоно да управлява имиграционната си политика. Швейцарската народна партия счита, че Алпийската страна е изправена пред "безконтролна и масова имиграция". Швейцария не е член на ЕС, но е обвързана с блока чрез поредица от двустранни спорадумения. Ако инициативата на Швейцарската народна партия получи необходимите гласове, властите ще имат една година да договорят прекратяването на споразумението между Швейцария и ЕС за свободно движение на хора, сключвано през 1999 г. 

Швейцарците гласуват днес и по други теми - въвеждане на двуседмичен отпуск за бащинство и закупуването на нови изтребители. В края на деня стана ясно, че покупката на бойни самолети е подкрепена с 50,1%. Според британски медии стойността на покупката е 6 милиарда швейцарски франка, а правителството ще трябва да избира между няколко производители - Airbus, Boeing и френския Rafale. Самолетите ще заменят остарелия флот от 30 бойни самолета Hornet F/A 18, които ще бъдат изведени от експлоатация през 2030 година.

Повечето швейцарци гласуват предварително в тези референдуми. Секциите за присъствено гласуване се отварят обикновено само за няколко часа за тези, които държат да го направят на място.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС наказа шефа на ФСБ и още петима руснаци за отравянето на Навални

15.10.2020

Обновена

3948 58
В Европа расте тревогата от коронавируса, у нас - безхаберието

14.10.2020

ДИЯН ИВАНОВ

6235
За първи път жена, и то българка, оглави EUPOL COPPS в Палестина

14.10.2020

3559 3

Коментари

TheOwl
снимка на TheOwl

Ако гласуват ЗА, ще бъдат прекратени и редица други договори и споразумения с ЕС. Да гледат Брекзит и ще разберат какво ги чака.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Нали? Живи да ги ожалиш. Горките швейцарци!

inventus

Важното е че ги питат. В такъв случай каквото и да решат ще му понасят последствията ЗАЕДНО!  Не както у нас. Събрахме се и реших. После ...ако е разумно решението печели Той. Ако не е разумно последствията ги понасяме всички.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Швейцария е страната, приела най-много чужди граждани през последните десетилетия. 

29% от гражданите й не са native-born, т.е. родени в нея. 

Според мои приятели там в училищата в големите градове местните деца са не повече от 2-3 в клас. 

nebenebe

Че какво му е на Брекзита? Кои сме ние да преценяваме вместо тях. Според мен взеха правилното решение. Много са различни от континенталните европейци. Циганията ги дразни. Ако Германия и Франция се разпърдят, ще стане работата битти. И ние пак без компас.

Sine_metu

Без компас...

 

- Мальвина, дай же мне!

- Отстань!

- Ну почему же, Мальвина...

- Отстань, Буратино! От твоей любви одни занозы

Бухта

Именно, повечето форумци на СЕГА са никои, но много яростно бранят брекзита. Аз лично съм и британски гражданин и мога да ти кажа, че бая вече разбраха какви са ги свършили. Днес подкрепата за брекзит е само 37 процента, а фермерите, които масово гласуваха за излизане, почнаха масирани кампании под надслов 'Спасете британското земеделие' - разкарват стотици трактори из градските центрове, пък дано късметът, дето го изхвърлиха в туалета, вземе че падне от сивото небе 👋🏻👎🏻👎🏻 И браво на швейцарците - добре информирани и интелигентни граждани няма как да се вържат на туткаловите брътвежи

Бориc Бойков

Аз лично съм и британски гражданин

Да не си колекционер на гражданства?

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

националните предатели по правило имат само българско гражданство. И к'во праим сега ?

УПСС
снимка на УПСС

Да се ограничи

Горния  Не е вярно 

скандинавието е с най много чалми негра и проче👯

 само нелегално работят защото помощите им стигат

 

Аз също съм в Лозана. от над 26 г децата на чужбинците не са хич много  скъпо им е образованието а и исляма там може да им се изплъзне  имат си собствени килийни забавачници,👳

 

Sine_metu

Ако инициативата на Швейцарската народна партия получи необходимите гласове, властите ще имат една година да договорят прекратяването на споразумението между Швейцария и ЕС за свободно движение на хора, сключвано през 1999 г. 

 

Костов, Косто-о-ов,

защо и ти с такова споразумение с ЕС не предотврати тотал щетата за нас?

Светозар

Какъв Костов?

Договорът за присъединяване на България към ЕС е подписан от Георги Първанов – президент, Симеон Сакскобургготски – премиер, Соломон Паси -  мин. на външните работи и Меглена Кунева – мин. по европейските въпроси.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

неграмотен, ама знае името на Костов ...

Интервал

Ех, тез швейцарци що така не са съгласни "големите началници" да решават мъдро вместо тях? Глупави хора! Трябва да си купят сбитото издание от избрани тезиси на другаря Жи.. Борисов, па дано вденат какво изпускат. Все още има някаква надежда за тях.
TheOwl, точно на място! 👍
Подозирам, че там върви някаква хибридна анти ЕССР кампания, щото руската заплаха не спи.😕

редник

Швейцарците ще се произнесат днес и по други теми като въвеждането на двуседмичен отпуск за бащинство и закупуването на нови изтребители.

 

Хм, как така обикновени хора ще решават за новите изтребители - тази демокрация не е нашата демокрация?!...

И още - дали богатите швейцарци ще сложат повече от милиард долара в чужда банка като предварително плащане?...

Solace

Ще купуват, ама не Ф-ки...

nebenebe

Ний уж швейцарите на Балканите трябва следваме модела едно към едно. Без да го подобряваме.

kaily
снимка на kaily

Имат закони, гласуват, зачита им се гласа. У нас законите са такива, че егн-то ти служи само да го краднат и да те глобява държавата.

inventus

Ако искаме да ги стигнем швейцарците трябва тези машини за гласуване/дето още не са купени/ вместо да се чудят къде ще ги съхраняват в периодите между изборите да ги курдисат онлайн в близост до банкоматите. И да работят непрекъснато така че всеки който има право да може да се произнася за всеки един законопроект със да или не.За целта единственото което трябва да направим е да принудим властите да ни питат за всяко нещо което са решили да правят!Тогава ще можем не само да ги стигнем швейцарците ами и да ги задминем.

VBA...

редник.....закупуване на нови изтребители...

 

  Изтребителите кога и как ще ги плащат? Предварително, или на два-три транша?

Boris65

Прости изостанали азиатци швейцарци ! Не иска в РАЯ - ЕС ? защо ?

Каскет
снимка на Каскет
Като дойдат приятелите на путлетариата в БГ ше стане тъй, че няма да има Имиграция в България, нито некой ше може да Емигрира от същата.
танас

Що за глупост?

Flamand

Швейцарците са на път да отхвърлят на референдум предложението за разваляне на споразумението с ЕС за свободно движение на хора. Предварителните резултати сочат 63% подкрепа за сега действащото положение и 37% против.

Те затова пряката демокрация в мащаб на цяла държава работи добре в Швейцария и само в Швейцария. Гласуват разумно, а не първосигнално, щото са се учили на демокрация 800 години.

Светозар

А Руската федерация, като въобще не са се учили на демокрация, а и не искат в Русия да има демокрация и са я заклеймили като вражеска идеология, на тях какво им е? Много са си добре, даже!

Boris65

Да хер Хитлер и неговите каратели Степан Б и Шушкевич не ги научиха на Демокрация , добре че поне в Украйна върлува демокрацията ,. Всички искаме там да емигрираме, ама путин не ни дава ( 

аиг3

Теб Душко кой те спира да мигрираш от недемократичната Австрия в демократичната Русия. И да реализираш мечтата си да си обслужващ персонал е някое имение в Рубльовка

nebenebe

Най-лесното обяснение е, че в Швейцария всички са умни.

Влез или се регистрирай за да коментираш