Медия без
политическа реклама

Сеул нареди евакуация заради 200 изстреляни снаряда от КНДР

Не се съобщава за щети и жертви на територията на засегнатия пограничен остров в Южна Корея

05 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Тази сутрин севернокорейската държавна информационна агенция разпространи снимки на лидера Ким Чен-ун, инспектиращ с широка усмивка военен завод на неназована локация в КНДР. Редом до него стои десетинагодишната му дъщеря Ким Джу-ае.

Южна Корея обяви евакуацията на остров Йонпьон в Жълто море. Властите обясниха това с възможна провокация от страна на КНДР. По-късно стана известно, че Пхенян е изстрелял около 200 артилерийски снаряда от западното крайбрежие към южнокорейските острови, предаде БГНЕС.

Според агенция "Йонхап", която се позовава на военното министерство, Сеул е наредил на цивилното население да се евакуира в убежища "на фона на ясни признаци за военна провокация от страна на Северна Корея". Заповедта е издадена в 12:02 ч. и е повторена в 12:30 ч. местно време по искане на южнокорейските военни.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви пред репортери, че Северна Корея "е произвела около 200 изстрела близо до остров Йонпьон". Няма пострадали цивилни граждани или военнослужещи.

От Сеул не съобщават и за щети, причинени от изстрелите. Снарядите са паднали на север от Северната гранична линия (СГЛ), която на практика изпълнява ролята на морска граница между двете Кореи, посочват източниците.

Още по темата