Медия без
политическа реклама

Сенатът прие многомилиардния проект на Байдън за климата и здравето

Предвижда се облекчения за хората, 15 на сто данък за корпорациите, покриване на дефицита

08 Авг. 2022

Сенатът на САЩ прие дългосрочният план на Джо Байдън в областта на климата и здравеопазването, насочвайки милиарди към амбициозни цели за добиване на чиста енергия, което е трудно извоювана победа за президента преди междинните избори.

Демократите в Сената на САЩ прокараха днес своя икономически пакет в годината на избори за Конгреса. Приетият закон е резултат от труден компромис и е по-малко амбициозен от първоначалната вътрешна визия на президента Джо Байдън, но все още отговаря на водещите цели на Демократическата партия като забавяне на глобалното затопляне, ограничаване на разходите за лечение и минимално данъчно облагане на големите корпорации, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очакваният пакет от 740 милиарда долара се насочва към Камарата на представителите, чиито членове са готови да подкрепят приоритетите на Байдън - зашеметяващ обрат, при който нещо, изглеждаше като обречено усилие, внезапно се върна в политическия живот.

"Днес демократите в Сената застанаха на страната на американските семейства", подчерта президентът Джо Байдън в изявление от щата Делауеър. "Аз се кандидатирах за президент, като обещах да накарам правителството отново да работи за работещите семейства и този законопроект прави точно това, точка", добави държавният глава, който е бил сенатор в продължение на три десетилетия.

Президентът призова Камарата на представителите да приеме законопроекта възможно най-скоро. Председателката ѝ Нанси Пелоси обеща, че институцията ще действа бързо.

Гласуването в Камарата се очаква в петък.

Приетият законопроект не е толкова силен, колкото предложението на Байдън за възстановяване на американската инфраструктура и подпомагане на семействата, но компромисният закон все още е значително начинание. Мерките в него предвиждат ограничаване на разходите за лекарства, плащани от възрастните, до 2000 долара, подпомагане на американците за разходите за частна здравна застраховка и около 375 милиарда долара за борба с климатичните промени.

Почти половината от събраните пари - 300 милиарда долара, ще отидат за изплащане на федералния дефицит, отбелязва АП.

Всичко това се плаща до голяма степен с нови корпоративни данъци, включително 15% минимален данък за големите корпорации, за да се гарантира, че няма да пропуснат плащането на данъци.

Не е ясно дали "Закон 2022 за намаляване на инфлацията" изобщо ще облекчи значително инфлационния натиск, но се очаква милиони американци да усетят известно облекчение в здравните и други разходи.

Законопроектът от над 700 страници беше приет с гласуване строго по партийна линия в разделения наполовина Сенат, като всички демократи гласуваха "за", всички републиканци - "против", а вицепрезидентката Камала Харис осигури решаващия глас за приемането му.

Последвайте ни и в google news бутон