Медия без
политическа реклама

САЩ пуснаха в действие базата си за специални операции в Албания

Откриването й подхранва съмненията, че се очаква засилване на напрежението на Балканите

10 Март 2022
Фейсбук посолство на САЩ Албания

Специалните сили на САЩ за Балканите, разположени в Албания, встъпиха официално в длъжност в сряда, съобщи телевизия Ора нюз, цитирана от БГНЕС.

Командването на специалните операции на САЩ за Европа (SOCEUR), което откри база в Албания, е базирано в Щутгарт, Германия. Базата в Албания осигурява по-голямо сътрудничество с албанските съюзници, важен достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост, твърдят САЩ.

За тази база се заговори особено упорито след изтеглянето на американците от Афганистан, както и покрай напрежението на Балканите, особено между Сърбия и Косово, както и в Босна и Херцеговина. Според експерти, подобен ход означава и, че изграждането й е свързано и с предотвратяване на възможни проблеми в района, включително и свързани с руски интереси. Счита се, че моментът на официалното й пускане в действие, изобщо не е случайно.

 

 

Министърът на отбраната Нико Пелеши приветства разполагането на щаба в страната и заяви, че това решение е дошло в точния момент, в разгара на несигурността и мрачната ситуация, през която преминава континентът. По време на речта си министър Пелеши за пореден път изрази подкрепата, която Албания оказа на Украйна.

„В тези трудни времена всички ние сме свидетели на случващото се в Украйна, на болката и страданието, които преживяват невинните хора на тази страна. В сърцето на Европа страната ни заяви позицията си относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Нашата подкрепа за Украйна беше и ще продължи да бъде непоколебима. Тази подкрепа се изразява в политически и дипломатически позиции, чиято кулминация беше по време на гласуването в Съвета за сигурност на ООН, както и в друг практически действия."

На церемонията присъства и посланикът на САЩ в Тирана Юри Ким. За посланик Ким присъствието на тази американска база показва, че връзките между Албания и САЩ са по-силни от всякога. Позовавайки се на „неоправданата“ руска агресия срещу Украйна, тя добави, че Западът трябва да продължи да отговаря на всички заплахи със сила и решителност.

„Нашите двустранни връзки в областта на отбраната и нашето партньорство с НАТО са по-важни от всякога, тъй като съюзниците се обединяват, за да предприемат действия в отговор на непреднамерената инвазия на Русия”, каза дипломатът.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата