Медия без
политическа реклама

САЩ обявиха пакет с над 500 санкции срещу Русия

В списъка има производители на дронове, проект за втечнен газ и разплащателна система

23 Февр. 2024Обновена
https://news.ucr.edu/

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес най-големия пакет със санкции срещу Русия от началото на войната преди две години. В решението са включени над 500 нови ограничения, като кръгът е разширен с близо 100 организации, които подкрепят Русия. Вашингтон ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници, гласи изявление на американския президент, съобщава БТА.

Финансовото министерство на САЩ е набелязало за налагане на санкции близо триста души и организации, Държавният департамент е взел под прицел над 250 физически и юридически лица, а министерството на търговията добави 93 компании в санкционния списък. Фирмите са от Русия - 63, Турция - 16, Китай 8, ОАЕ - 4, както и от Киргизстан, Индия и Южна Корея. Те са обвинени в подпомагане на Москва във водената от нея война в Украйна.

Броят на санкционираните е по-голям в сравнение с миналата година, когато с навършването на първата година от войната на Русия в Украйна САЩ наложиха санкции на над 200 души и организации, а министерството на търговията постави в списъка 90 дружества.

Сред санкционираните е руската разплащателна система "Мир" - приложение, което е разработено от Националната система за картови разплащания на Руската централна банка. "Мир" е една от малкото системи за безконтактно плащане, които са достъпни за хората в Русия. Смята се, че чрез нея Русия успява да заобикаля санкциите. Мишена на санкциите са и над десет руски банки, инвестиционни компании, фондове за рисков капитал, финтех компании, включително и банка "Санкт Петербург" - собственост на едноименната фондова борса,  втората по големина в Русия, специализирана в търговия с чужди акции.

В енергетиката ще бъдат наложени ограничения около проекта за втечнен природен газ в Сибир "Арктик СПГ-2", сега финансиран от руската компания "Новатек" и с предназначение да продава газ на спотовия пазар. Покрай него в ограниченията е попаднала и руската корабостроителна компания "Звезда", която според американското финансово министерство има за задача да осигури 15 танкера за превоз на втечнен природен газ в рамките на проекта "Арктик СПГ-2". Санкции са наложени и на две компании, уличени в участието си дейността на руския комплекс за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст Луга.

Заместник-финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо заяви, че по-късно днес САЩ ще наложат допълнителни санкции, продиктувани от практиката на Русия да продава петрола си над наложения от Г-7 таван от 60 долара за цената за барел, което Москва прави на пазарите в Индия и Китай, докъдето горивото се доставя от така наречения "сенчест флот" от танкери (наети от трети държави).

Американските санкции засягат и дружества в Китай, Турция, ОАЕ, Казахстан и Лихтенщайн, уличени в заобикалянето на западните санкции над Русия с изпращането на части, на които Москва разчита за своите оръжейни системи. В списъка е и иранското министерство на отбраната заради прехвърлянето на оръжие към Русия, в това число боеприпаси и дронове. Мишена е Специалната икономическа зона с мрежа от заводи на компанията "Алабуга", в която Русия произвежда проектирани от Иран дронове.

Под санкции попада още пристанищната компания "Восточна", през чийто терминал на пристанищния комплекс Восточни са били прекарани над 7400 контейнера с боеприпаси и части за военно оборудване от Северна Корея за Русия. Засегнат е още Александровският изследователски технологичен институт, издържан от руската държавна корпорация "Росатом", който според Държавния департамент на САЩ проектира и изпитва ядрени реактори, включително и за задвижващите системи на руски подводници.

В списъка са включени и трима представители на Федералната служба за изтърпяване на наказанията във връзка с Алексей Навални.

 

Мерки и от Брюксел

ЕС наложи 13-и пакет от санкции срещу Русия. В официалното прессъобщение се казва, че санкциите ще засегнат 106 физически и 88 юридически лица и са насочени предимно към руския военен и отбранителен сектор, представители на съдебната система, местни политици и лица, отговорни за незаконното депортиране на украински деца. В новия пакет санкции са включени дружества от Индия, Шри Ланка, Китай, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция. Министърът на отбраната на КНДР също е включен в новия пакет санкции. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

санкции, Русия

Още по темата