Медия без
политическа реклама

САЩ и Румъния обявиха курс към борба с руската агресия в Черно море

В същото време Сергей Лавров разкритикува американските планове за създаване на военноморски бази в България и Румъния

09 Ноем. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и румънският външен министър Богдан Ауреску се срещнаха във Вашингтон и се договориха за сътрудничество за гарантиране на сигурността в Черноморския регион и противодействие на руската агресия, предава ТАСС.

„Държавният секретар похвали Румъния като верен съюзник в НАТО. Двамата се договориха да си сътрудничат по въпросите на сигурността в Черно море, включително и в светлината на руската агресия срещу Украйна и други страни от източния фланг на НАТО“, съобщи Държавният департамент в изявление, публикувано след консултациите.

Освен това страните обсъдили стратегическото партньорство между Вашингтон и Букурещ за „укрепване на връзките в областта на отбраната и енергетиката, противодействие на общите заплахи и предизвикателства“ и „потвърдиха желанието си да засилят енергийната сигурност на Европа“.

В същото време на пресконференция в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че изграждането на американски военноморски бази в Румъния и България ще наруши подписания през 1997г. Основополагащ акт Русия - НАТО.

"Сега вече става дума за заинтересоваността на Съединените щати от създаването на военноморски база в Румъния и България като за нещо, което се подразбира от само себе си. Това е пряко нарушение на документ, който беше подписан и който всички превъзнасяха като образец не само за мирно съвместно съществуване, но и за създаване на партньорство между Руската федерация и Северноатлантическия алианс".

Руският външен министър Сергей Лавров допусна, че САЩ готвят военноморски бази по черноморското крайбрежие на България и Румъния.

Според Лавров ученията на НАТО в Черно море целят засилване на политиката на възпиране на Русия.

"В отношенията си с натовниците през годините сме се научили да се готвим за всякакви провокации. Смея да ви уверя, че тази готовност е обезпечена".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата