Медия без
политическа реклама

САЩ арестуваха бивш шеф във ФБР, защото е помагал на руски олигарх

Той е отговарял за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк и е разследвал милиардерите на Москва

23 Яну. 2023
БГНЕС архив

Бивш високопоставен служител на ФБР е обвинен, че е помогнал на руски олигарх в нарушение на американските санкции, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен, че е работил с бивш съветски дипломат в защита интересите на руския енергиен магнат Олег Дерипаска.

Окръжният съд за окръг Колумбия на САЩ отхвърли молбата на руския милиардер Олег Дерипаска да бъде изваден от списъка на санкционираните на Министерството на финансите. В иска си Дерипаска твърди, че е загубил 7. милиарда долара. През 2014 г.

Макгонигъл е обвинен и че е укрил плащания в размер на 225 000 долара, получени от външен източник, с когото е пътувал до Европа.

Макгонигъл е бил длъжен да докладва на ФБР за контакти с чуждестранни официални лица, но прокурорите твърдят, че той е скрил това от работодателя си, тъй като пътуванията в чужбина са създавали конфликт на интереси със задълженията му по правоприлагане.

Милиардерите Mиxaил Фpидмaн и Oлeг Дepипacĸa станаха първите руски олигарси, които открито пpизoвaxa пpeзидeнтa Bлaдимиp Πyтин дa пpeĸpaти вoйнaта в Уĸpaйнa.

Твърди се, че Макгонигъл, който е ръководил разследвания на руски олигарси преди да се пенсионира през 2018 г., е работил за отмяна на санкциите, наложени на Дерипаска през 2019 г., и е получил от него пари през 2021 г., за да разследва конкурентен олигарх.

54-годишният Макгонигал и Сергей Шестаков, който е работил като преводач от руски език в съда и има американско гражданство, бяха арестувани в събота и трябва да се явят пред съда в Манхатън днес, съобщи Ройтерс. Те са обвинени в нарушаване и заговор за нарушаване на закона за международните извънредни икономически мерки, заговор за пране на пари и пране на пари. Шестаков е обвинен и в подаване на неверни сведения пред ФБР.

Министерството на финансите на САЩ добави Дерипаска в списъка си със санкции през 2018 г. заради предполагаеми връзки с руското правителство и руския енергиен сектор на фона на продължаващите заплахи от страна на Русия към Украйна, припомня ТАСС. През март 2019 г.  Дерипаска заведе дело срещу министерство на финансите на САЩ в американски съд, чиято цел беше отмяна на санкциите срещу него. 

От самото начало на войната в Украйна се спори дали има смисъл от санкции срещу Русия. Крайнодесни и крайнолеви политици, които традиционно изразяват позицията на Москва, твърдят, че те са неефективни и вредят само на европейците.

В обвинителния акт от Ню Йорк се твърди, че през 2018 г. Шестаков е запознал Макгонигъл с бивш съветски дипломат, който е действал като агент на Дерипаска. Това лице не е идентифицирано в съдебните документи, но министерството на правосъдието заявява, че става дума за офицер от руското разузнаване.

Според обвинителния акт Шестаков е поискал от Макгонигъл помощ, за да осигури на дъщерята на агента на Дерипаска стаж в нюйоркското полицейско управление. Макгонигал се съгласил и казал на човек от полицейското управление: "Имам интерес към баща ѝ по редица причини".

Ключови думи:

Олег Дерипаска, ФБР, арест

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?