Медия без
политическа реклама

Самолет "Чесна" се разби край бреговете на Латвия

Регистрираната в Австрия машина е излетяла от испанския Херес и е поддържала много странен курс

04 Септ. 2022Обновена

Частен самолет "Чесна" се разби край бреговете на Латвия в неделя вечерта, съобщават шведската спасителна служба и Ройтерс. НАТО изпрати самолети, за да проследи странния му курс и движение.

Според Aviation24.be частен самолет Cessna 551 (с регистрация OE-FGR) е излетял от летище Херес, Испания с дестинация Кьолн, Германия. Самолетът обаче не каца на германското летище, а продължава към Балтийско море. Контролът на въздушното движение се опитва да се свърже с пилотите, но напразно. Френските и германските военновъздушни сили са стигнали до самолета, но не са успели да се свържат с пилотите.

Малък двумоторен самолет Beechcraft е прелетял ниско и е нарушил въздушното пространство вероятно на цели 7 държави. Основната версия, по която разследващите работят, е, че летателният апарат е бил откраднат.

Според документите в самолета пътували двама пилоти и четирима пътници. Самолетът е пресякъл Испания, Франция, Люксембург, Белгия и Германия. 4 часа и 54 минути след излитането частният самолет се разби в Балтийско море, близо до Латвия.На борда са били пилотът и трима пътници: жена, мъж и дете. Самолетът е имал проблеми с налягането в кабината, след което връзката с него е прекъсната, пише “Билд”. Той добавя, че испански и френски изтребители са се вдигнали във въздуха, за да разберат какво се е случило. Най-малко един Eurofighter е излетял от авиобазата Рощок, за да ескортира Cessna. След това самолетът е бил поет от датски изтребител F16. Екипажът му станал свидетел как самолетът се е разбил край бреговете на Латвия, пише вестникът.

Въздушният център на НАТО е подал сигнал, че малкият учебен самолет край Свищов представлява потенциален риск. Това обяви военният министър в оставка Драгомир Заков за прехванатия и приземен от военновъздушните ни сили вчера малък самолет у нас.

 В 17.37 GMT самолетът е отбелязан на тракера като бързо губещ скорост и височина. Машината се е разбила в океана, северозападно от град Вентспилс в Латвия. Хеликоптер на литовските военновъздушни сили е бил изпратен на мястото на катастрофата за търсене и спасяване по искане на съседна Латвия, каза говорител на литовските военновъздушни сили. 

Ферибот на Stena Line, пътуващ от Вентспилс за Норвик в Швеция, също е бил пренасочен към мястото на катастрофата, според уебсайта MarineTraffic. Говорителят на литовските военновъздушни сили каза, че изтребителите на НАТО от мисията на балтийската въздушна полиция на НАТО на летище Амари в Естония са излетели, за да последват самолета, без да дава повече подробности.

Шведски спасители са открили останките в морето, според шведския вестник Aftonbladet.

Ключови думи:

Чесна, Херес, НАТО, Латвия

Още по темата