Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руснаците загубиха закрилата на съда за правата на човека

Кремъл обяви, че Русия напуска европейския съд в Страсбург заедно с всички институции на Съвета на Европа

10 Март 2022
Съвет на Европа
Европейският съд за правата на човека редовно поставяше Русия на първо място по абсолютен брой осъдителни решения. Миналата година бяха 173, а за всички години на членуването ѝ в Съвета на Европа - 2724. Тя пък си запази "правото" да ги изпълнява избирателно по свое усмотрение.

Руските граждани повече няма да разчитат на закрила от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) срещу произвола на собствените им власти, след като Русия заяви днес, че напуска Съвета на Европа заедно с всичките му институции. Сутринта външното министерство в Москва съобщи, че Русия повече няма да участва в най-голямата и най-стара европейска организация, защото "неприятелските страни от ЕС и НАТО продължават линията на разрушаване на организацията и общото хуманно-правово пространство в Европа".

Журналисти запитаха по обяд говорителя на Кремъл Дмитрий Песков дали това означава напускане и на ЕСПЧ и неговият отговор бе: "Естествено, излизането от Съвета на Европа означава излизане от всички механизми".

Сега Русия може да поднови изпълнението на смъртни наказания, над които бе наложен мораториум при влизането ѝ в Съвета на Европа през 1996 г. Такова пожелание изрази бившият премиер и президент на Русия Дмитрий Медведев два дни след началото на агресията в Украйна.

Москва смята, че неприятелски страни злоупотребяват с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, става ясно от разпространено днес изявление на руското външно министерство, изпъстрено с обидни квалификации. "Русия няма да участва в действията на НАТО и на послушно следващия алианса ЕС, които превръщат най-старата европейска организация в поредната площадка за заклинания на тема западното превъзходство и за самолюбуване", пише в документа. Русия няма намерение да се примирява с вредителските действия на колективния Запад, който насажда "ред, основан на правила", с цел той да замени международното право, потъпквано от САЩ и техните сателити, се казва по-нататък. 

От твърде важно международно средище за равноправен диалог Съветът на Европа отдавна се е превърнал в  марионетна структура, използвана за разпространение на върла русофобия. Тук не става дума за никакъв диалог, заяви днес в социалната мрежа Телеграм зам.-председателят на Държавната дума и ръководител на руската делегация в ПАСЕ Пьотр Толстой. "Русия изобщо не се вписва в тяхната картина на света, ние никога няма да приемем западните ценности", увери той.

Съветът на Европа замрази членството на Русия веднага след разпалването на войната срещу Украйна. Но той не я изгони, за да запази възможност за руските граждани да се жалват в съда в Страсбург от потъпкване на техните основни права.

Звучи зле, но не бива да се преструваме, че не разбираме какво става. Скоро може да стане така, че да нямаме общ европейски път с Русия. Както изглежда, тя се готви да напусне Съвета на Европа, защото й дотегна да я критикуват, че не се придържа към общите правила.

 

Ключови думи:

Съвет на Европа, ЕСПЧ, Русия

Още по темата