Медия без
политическа реклама

Руски Су 27 бе вдигнат срещу няколко самолета на НАТО

Той е прехванал машини на Германия, Дания, САЩ и Швеция над Балтийско море

31 Авг. 2020Обновена
Министерство на отбраната на Русия

Руски Су 27 прехвана самолети на Германия, Дания, САЩ и Швеция над Балтийско море, предава ТАСС. Руската агенция се позовава на Националният център за управление на отбраната на Русия. Руският изтребител Су-27 е част от силите за противовъздушна отбрана на Балтийския флот.

Установено било, че германски патрулен самолет P-3C Orion, американски разузнавателен самолет RC-135, разузнавателен самолет на датските Air Force Challenger и шведски разузнавателен самолет Gulfstream летят около руската граница.

Според Москва не е допуснато нарушение на руската граница. Веднага след прехващането, Су-27 се е прибрал в базата. Неговият полет бил извършен в строго съответствие с международното право, твърди центъра за управление на отбраната. 

В същото време НАТО излезе с официално изявление, в което твърди, че в петък друг руски Су 27 е нарушил въздушното пространство на Алианса. Той е навлязъл дълбоко в датско въздушно пространство, преследвайки американски бомбардировач Б 52. 

"Късно в петък вечерта, 28 август, бомбардировач В-52 на ВВС на САЩ е прихванат от руски изтребител Су-27 в международното въздушно пространство над Балтийско море. Прихващането е настъпило, когато бомбардировач В-52 се приближава към въздушното пространство на Дания близо до остров Борнхолм. Су-27, излетял от Калининград, е последвал B-52 във въздушното пространство на Дания над острова, като е извършил значително нарушение на въздушното пространство на страната от НАТО “, се казва в документа. В него пише още, че „датски самолети за бързо реагиране са изпратени, за да се противопоставят на нарушението, но руският самолет се е върнал още преди преди прехващането. Датските самолети са останаха във въздуха и са патрулирали, за да защитят суверенитета на датското въздушно пространство", добавят от НАТО, подчертавайки, че "инцидентът в петък е първият по рода си от няколко години." Според НАТО това „показва ново ниво на провокативно поведение на Русия“

"Руското министерство на отбраната отрича изявлението на Северноатлантическия алианс за нарушаването на датската въздушна държавна граница от руски изтребител Су-27", заяви министерството.  „На 28 август 2020 г. изтребителят Су-27 от дежурните сили на ПВО на Балтийския флот беше вдигнат по спешност, за да идентифицира и предотврати нарушаването на държавната граница на Русия от стратегически бомбардировач B-52N на военновъздушните сили на САЩ“, се казва в съобщението.

Полетът на руския изтребител Су-27, който ескортира американския бомбардировач, беше извършен над неутралните води на Балтийско море в строго съответствие с международните разпоредби за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави, което се потвърждава от средствата за контрол, уточняват от министерството.

Още по темата