Медия без
политическа реклама

Русия забрани на банките да дават валута в брой

Ограниченията са в сила поне до 9 септември 2022 г.

11 Март 2022

Централната банка на Руската федерация забрани на банките да дават валута в брой на гражданите, както и да правят преводи към сметки в чуждестранна валута. Това съобщиха от пресслужбата на Централната банка на Руската федерация.

Руснаците могат да теглят средства от банкова сметка в чуждестранна валута във всякаква сума, но само в рубли. Предходните ограничения бяха само за теглене на еквивалент на до 10 хиляди долара.

От 12 март средствата, получени като превод от банка извън Руската федерация, както и от електронни портфейли, могат да се теглят само в рубли. Ограниченията ще са в сила до 9 септември 2022 г.

По-рано днес САЩ забраниха вноса на доларови банкноти в Руската федерация. ЕС вече определи същото ограничение за еврото. Валутните резерви на Централната банка на Руската федерация също са блокирани от санкции.

Сегашното решение е много далеч от оптимизма на ръководството на Русия, че ще се справи с икономическата и финансова блокада. При всички положения този акт ще се отрази силно негативно на десетки милиони руснаци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата