Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия отработи условни бомбени и ракетни удари в Черно море

Само преди дни Москва тества ПВО-системите си, които е разположила на Крим

03 Юли 2021

Морската авиация на Черноморския флот, заедно с авиацията на Южния военен окръг (ЮВО), проведоха бойни учебни полети над Черно море на фона на ученията на НАТО и страните-партньори Sea Breeze - 2021, съобщава пресслужбата на Черноморския флот. 

В ученията участват многофункционални изтребители Су-30СМ, фронтови бомбардировачи Су-24М, изтребители-бомбардировачи Су-34 и изтребители-прехващачи Су-27. В рамките на маневрите екипажът на самолета-амфибия Бе-12 извърши разузнаване на цели в Черно море. Ролята на въображаемите вражески кораби са изпълнили големите десантни кораби „Саратов“ и „Орск“. 

В учението са  участвали над 10 самолета. При практикуване на унищожаване на цели, поотделно и като двойки, екипажите отработиха бойни курсове. Бяха отработени условни ракетни и бомбени удари. Освен това военните пилоти изпълняваха прости и сложни полетни мисии от средна и малка височина за преодоляването на ПВО на въображаемите вражески кораби. 

Само преди дни Русия тества готовността на своите системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Крим.Черноморският флот на Русия, цитиран от агенция „Интерфакс“, заяви, че е разположил около 20 бойни самолета и вертолети, включително бомбардировачи Су-24М, както и ракетни системи С-400 и „Панцир“ земя-въздух в тестовете за готовност. „Черноморският флот предприе редица действия за контрол на действията на корабите от НАТО и други страни, които участват в Sea Breeze 2021”, заявиха от руското военно ведомство в отделно съобщение.

Москва призова военните учения на НАТО да бъдат отменени преди да започнат, а руското министерство на отбраната заяви, че ще реагира, ако е необходимо, за защита на националната сигурност.

Sea Breeze 2021 ще продължи две седмици и включва около 5000 военнослужещи от НАТО и други съюзници и около 30 кораба и 40 самолета. В него участват американският ракетен миноносец USS Ross и части на Морската пехота на САЩ, както и британска морска военна група. 

Още по темата