Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия не била напуснала, а е изгонена от Съвета на Европа

За да избегне срама, Кремъл обяви, че си тръгва, защото тази организация не отговаря на критериите му

Съвет на Европа
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа. В дъното се виждат знамената на членуващите държави. Скоро оттам ще бъде премахнато руското знаме.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа откри вчера процедура за изгонване на Русия, но Москва реши да изпревари финала ѝ, като обяви същия ден, че сама напуска. В Съвета на Европа членуват всички европейски държави (общо 47) без Беларус, а Русия е първата изгонена страна от създаването на организацията през 1949 г. Тя бе приета на 28 февруари 1996 г.

"Опитва се да се спаси от срама, като изпревари събитията", каза днес на "Сега" високопоставен дипломатически източник от Комитета на министрите, който е изпълнителният орган на Съвета на Европа. В него заседават външните министри. Той следи как държавите спазват задълженията си към организацията и дали изпълняват решенията на Европейския съд за правата на човека, който е институция към Съвета на Европа.

На вчерашното си заседание Комитетът на министрите реши да открие процедура по чл. 8 от Устава на организацията, който определя кога и как се прекратява членството на държава, нарушаваща системно основните принципи - върховенство на закона и спазване на човешките права и свободи. В интерес на демократичния дебат Комитетът на министрите реши да се консултира с Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, въпреки че би могъл и незабавно да затвори вратата на Русия.  Това удължаване на процедурата даде възможност на руското външно министерство да заяви, че Москва сама се оттегля.

Въпреки скъсването на връзките Русия ще трябва да погаси задълженията си до края на започналата финансова година. Освен това нейните граждани ще могат още шест месеца да подават жалби срещу нея в Европейския съд за правата на човека, а регистрираните вече жалби ще бъдат разгледани по обичайния ред. Не е изключено Русия да откаже да изпълни осъдителните решения, но това допълнително ще я разобличи като страна, която не спазва международните си ангажименти.

Ден след началото на руската война в Украйна Комитетът на министрите замрази членството на Русия в Съвета на Европа, с което я лиши от правото на глас в своите работни органи. Тази предупредителна санкция не възпря по-нататъшните агресивни действия. Бомбардирането на 9 март на детската болница в Мариупол даде сигнал в Страсбург, че трябва да се приложи крайната мярка - изгонване, - за да не се срами повече Съветът на Европа с търпимост към държава, която погазва неговия устав.

Още по темата