Медия без
политическа реклама

В РС Македония албанците уважават българите, другите отказват

80% от македонците отхвърлят вписването на българите в конституцията

02 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Антибългарските настроения в РС Македония са все така силни

80% от македонците в Северна Македония отхвърлят вписването на българите в конституцията, показва проучване на македонския институт "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер". БГНЕС припомни, че Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпроса „Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Сред определящите се като македонци 80% отговарят с „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% „Да“.

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат с положителен отговор на въпроса само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ). 75% от избирателите на ДУИ отговарят с „Да“ на въпроса за вписване на нови общности в конституцията. ВМРО-ДПНЕ и Левица доминират в категорията „Не“ с 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпроса „Дали трябва да се направи историческа реформа в РСМ по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Македонците доминират с 81% „Не“, докато албанците са разделени поравно с по 43% и за двата отговора. Само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“ срещу 28% „Да“. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?