Медия без
политическа реклама

Роднини на изчезнали при наводненията протестират в Атина

Затвориха магистралата към гръцката столица заради потопа

09 Септ. 2023Обновена
В Лариса има тежко наводнени предградия
В Лариса има тежко наводнени предградия

Стотици роднини на хората в неизвестност в наводнената област Месения, се събраха пред парламента в Атина. Те поставиха голям плакат, на който пише: "Наводнихте низината, нашият гняв ще ви потопи". Исканията на протестиращите са да бъдат открити хората, които са в неизвестност в наводнените райони. Настоява се за 100% обезщетения на всички пострадали. Към демонстрацията се присъединиха и депутати от опозицията

В медиите в страната се повдигат въпроси защо не са взети поуки от предишно подобно бедствие, защо защитните диги на някои места се оказали твърде слаби и др.

Днес магистралата от Солун до Атина отново бе затворена, движението се насочваше към Козани. Причината бе прелялата река Пиниос при Лариса. Вчера тя достигна рекордните 10 метра и нивото й продължаваше да се вдига. Кварталите около реката бяха предварително евакуирани. Центърът на Лариса е незасегнат, но има тежко наводнени предградия. Нивата на водите в четири квартала са се покачили между два и половина до три метра, каза говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос, цитиран от в "Катимерини".

В района на Тесалия преляха 5 реки - цели села там буквално изчезнаха под вода. В засегнатите места няма ток и вода. Над 2000 души са спасени. Стотици са блокирани - до някои все още не са достигнали провизии.

Бурята "Даниел", която според метеоролозите е най-лошата, ударила Гърция от началото на воденето на статистика през 1930 г., вилнее от три дни, оставяйки диря от разруха след рекордна лятна гореща вълна, която предизвика огромни горски пожари. Домове бяха отнесени от порои, мостове се срутиха, пътищата станаха непроходими, електропроводи паднаха и посевите в плодородната Тесалийска равнина бяха унищожени.

Ключови думи:

Гърция, наводнение