Медия без
политическа реклама

Резолюция на ООН: Русия да изтегли незабавно армията си от Крим

Текстът на документа напълно съответства на заеманата от България и ЕС позиция за териториалната цялост на Украйна, коментираха от МВнР

08 Дек. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Генералната асамблея на ООН "призова Руската федерация, като окупационна сила, незабавно, напълно и безусловно да изтегли военните си сили от Крим и да прекрати временната си окупация на територията на Украйна без забавяне", съобщава на сайта си световната организация. 

Участниците в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН приеха резолюция относно проблемите "с милитаризацията на Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, както и на части от Черно и Азовско море“. Резолюцията беше подкрепена от 63 държави, 17 бяха против, включително Армения, Беларус, Китай, Киргизстан и Русия, други 62 се въздържаха.

Резолюцията, която е под кодовото A/75/L.38/Rev.1 не е юридически обвързваща, но се счита, че е от политическа важност. Тя е внесена от 40 държави, включително и България. По молба на "Сега" от нашето външно министерство коментираха позицията на българската държава така: "България не само подкрепя резолюцията, но е и съавтор по нея. Страната ни е и в основната група държави, които съвместно с Украйна съгласуват текста преди да бъде представен за обсъждане на другите държави. От 2018 г. насам тази резолюция е ежегодна, като се внася всяка година в Общото събрание на ООН. Текстът на резолюцията напълно съответства на заеманата от България и Европейския съюз позиция за териториалната цялост на Украйна.  България последователно подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и тази подкрепа е многократно заявявана."

Останалите вносители са Албания, Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Украйна, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените американски щати.

С резолюцията се призовава Русия и да спре набирането на жители на Крим във въоръжените сили на РФ в нарушение на международното хуманитарно право, както и да се откаже от „милитаризацията“ на полуострова. Представителят на Украйна, който представи текста, заяви, че като окупира Крим и го превръща в преден боен пост, Руската федерация нарушава международното право и Устава на ООН, пише още в съобщението на световната организация по повод резолюциятаНарастващото военно присъствие на Москва на полуострова представлява заплаха за мира и сигурността далеч извън Черноморския регион, добавил той. В обяснение на позиция преди гласуването представителят на Руската федерация подчерта политизирания характер на проекта. За трета година, каза той, Асамблеята се занимава с текст, внесен от Украйна, въпреки че хората от Крим вече са решили бъдещето му чрез референдум.

Ключови думи:

Русия, Крим, ООН, резолюция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?