Quantcast

Медия без
политическа реклама

Републиканците склониха да дадат пари на Украйна

"Няма да позволим на Путин да марширува в Европа", заяви шефът на Камарата на представителите

28 Ноем. 2023
BGNES/EPA

Новият председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че Вашингтон скоро ще отпусне допълнителна помощ както за Израел, така и за Украйна. Това бележи обрат в позицията на Републиканската партия, излъчила Джонсън, която досега блокираше помощта и искаше двете страни да бъдат разделени.
"Мисля, че това ще бъде решено през следващите дни. Убеден съм, че можем да го направим и ще го доведем докрай", каза той.
Той допълни, че всички, които се занимават с въпроса, осъзнават, че той трябва да бъде решен спешно и че в момента се водят "много смислени преговори" между членовете на Конгреса.
Въпреки това Джонсън заяви, че главният приоритет за САЩ в момента е да се помогне на Израел, въпреки че помощта за Украйна също е в списъка с приоритети. "Със сигурност няма да позволим на Владимир Путин да марширува в Европа и разбираме необходимостта да помогнем на Украйна", каза Джонсън.
Републиканците ще продължат да настояват в пакета с парите Украйна и Израел да бъдат включени и средства за защита на националната граница на САЩ. Не е ясно колко ще бъдат общо средства, според първоначалния вариант те трябваше общо да са малко над 100 млрд долара. Според наблюдатели, сега сумата ще бъде редуцирана, но ще остане достатъчно висока. Договорката за парите за Украйна и Израел вероятно ще отпуши блокирането на националния бюджет за 2024 г.

 

Ключови думи:

САЩ, бюджет, Украйна, Израел

Още по темата