Quantcast
Г-7 настоя Москва да спре репресиите срещу гражданското общество | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Г-7 настоя Москва да спре репресиите срещу гражданското общество

Развитите страни готвят глобален минимум на корпоративния данък в размер на 15 процента
Обновена
2 003
 ЕПА/БГНЕС
Изявление на британския премиер Борис Джонсън, чиято страна е домакин на срещата.

Страните от Г-7 призоваха в съвместно комюнике Руската федерация да спре дестабилизацията и "злонамерената дейност",както и „спешно да разследва и убедително да обясни използването на химическо оръжие на нейна територия“, съобщава „Дойче Веле“, цитирана от БГНЕС.

Лидерите на международния клуб, в който влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, проведоха среща от 11 до 13 юни в Обединеното кралство.

Членовете на Г-7 настояват Москва да спре „системните репресии срещу независимото гражданско общество и медиите“. Освен това от Русия се иска да изправи пред съда тези, които извършват киберпрестъпления от нейна територия. Г-7 потвърди подкрепата си за „териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници“. В тази връзка Москва трябва да "облекчи напрежението" в региона, да действа в рамките на международните си задължения, както и да изтегли "руските войски и техника" от източната граница на Украйна и полуостров Крим, подчертава се в комюникето.

В същото време, групата е обявила, че се застъпва за стабилни и предсказуеми отношения с Москва.

Глобален данъчен минимум

Лидерите на Г-7 са се договорили да започнат подготовка за въвеждането на глобален минимум на корпоративния данък от 15 процента, съобщават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

"Нуждаем се от данъчна система, която е справедлива, по целия свят. Сега ще продължим дискусията си, за да постигнем консенсус относно глобално споразумение за балансирано решение на данъчните права и амбициозен глобален минимален корпоративен данък от 15%", се казва в общото им изявление.

Китай

Г-7 е заявила готовност да си сътрудничи с Китай срещу глобалните предизвикателства. В същото време, лидерите на групата са призовали Пекин да зачита правата и свободите на уйгурите в автономния район Синцзян на КНР, както и автономията на Хонконг.

COVID-19

Страните от Г-7 са призовали за провеждането на втора фаза на разследването за произхода на коронавируса, водено от Световната здравна организация (СЗО). Обещали са да разпространят 2.3 милиарда ваксини в развиващите се страни до края на 2022 г.

Беларус

Обсъдена е била и ситуацията в Беларус, като лидерите на Г-7 са заявили готовност да потърсят отговорност от властите в Минск, включително и чрез санкции, заради действия като арест на журналист и принудителното кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair в беларуската столица.

Още

Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

7040
Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре

02.12.2021

1822
Русия задържа трима украински шпиони

02.12.2021

861