Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ракета уби стотици в баптистка болница в Газа

Палестина обяви траур. "Не сме ние, Ислямски джихад е", отговориха от ЦАХАЛ

18 Окт. 2023Обновена

Палестинското министерство на здравеопазването обвини Израел за ракетния удар по баптистката болница "Ал Ахли - Ал-Маамадани" в ивицата Газа, при който, по различни източници, са загинали между 500 и 650 души. ТВ Al Arabiya съобщи преди полунощ, че жертвите са 800. 

Представителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари съобщи първо пред Times of Israel, че няма информация този удар да е предизвикан от израелската армия. "Има много въздушни удари, много излезли от строя палестински ракети и много фейкови съобщения на Хамас", обясни той. По-късно премиерът Нетаняху заяви, че край болницата е имало залпово изстрелване на ракети и една от тях е дефектирала. Първоначалното разследване на израелските военни показвало, че взрив е имало, но той е причинен от дефектна ракета на "Ислямски джихад". В 20.14 ч. в официалния телеграм-канал на Хамас се появило съобщение за пуск на ракета към Хайфа, а такава ракета не е стигнала до Хайфа. Първите данни за удар по болницата се появяват в 20.23, показва израелското разследване. Днес от Газа бяха изстреляни над 200 ракети, Тел Авив обяви 4 пъти въздушна тревога. При една от тях се наложи делегацията, водена от канцлер на Германия Шолц, да лежи на пистата - малко преди да излети германската делегация бе свалена от самолета и легна на асфалта. След това кола откара Шолц в правителствена зала и оттам той наблюдава как Iron Dome сваля две палестински ракети.

Според турски експерти бомбата е фугасна, изстреляна е от ЦАХАЛ и е 1000 кг. Други специалисти твърдят, че ракетата е американската JDAM и тя се различавала лесно по звука. Палестинците не разполагат с такива ракети, които могат да нанесат такива щети и да летят с такава скорост.

Вероятна версия - след сравнение на геолокацията и времето на заснемане на кадрите - е, че ракетата е изстреляна от палестинска група, взривила се е във въздуха (причината е неизвестна) и една част от нея е паднала върху болницата, предизвиквайки експлозия. Тази версия покрива тезата на ЦАХАЛ, че при сравнение на снимки на болницата преди и след взрива не се вижда кратер от взрива, т.е., ракетата не се е взривила на земята. 

ООН, ЕС, Лигата на арабските държави остро осъдиха ракетния обстрел на болница. Русия и ОАЕ поискаха спешно заседание на СС на ООН.

САЩ заявиха, че ще поставят остро и неудобни въпроси по време на визитата на президента Байдън. Джо Байдън излетя за Израел и по пътя стана ясно, че Йордания отпада от посещението му, тъй като домакините не искат да се видят с него.

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас обяви тридневен траур за жертвите на израелските въздушни удари по болницата и "за всички палестински мъченици" и нареди да бъдат спуснати знамената на всички палестински институции.

Турският президент Ердоган заяви: "Нападението срещу болница, в която се лекуват жени, деца и невинни цивилни, е последният пример за израелски атаки, които са лишени от най-основните човешки ценности. Призовавам цялото човечество да действа, за да спре тази безпрецедентна жестокост в ивицата Газа".

Саудитското външно министерство нарече случилото се "отвратително израелско военно престъпление".

Египет осъди обстрела на болница в Газа

Сирия смята, че колективния Запад също е отговорен за ракетата, заявиха от канцеларията на Башар Асад.

Хамас веднага реагира: "Ужасяващото клане, извършено от ционистката окупация в болницата "Ал-Ахли" в град Газа, при което загинаха стотици хора, повечето от които разселени семейства, пациенти, деца и жени, е престъпление на геноцид.... Международната общност, арабските и ислямските държави трябва да поемат отговорност и да се намесят незабавно, сега, а не утре..."

Реагира и Народният фронт за освобождение на Палестина: "Подчертаваме, че мълчанието на целия свят и арабските страни пред лицето на тези масови убийства е равносилно на смъртна присъда за над 2 млн. палестинци в сектора Газа".

 

 

Ключови думи:

Газа, болница