Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин праща наемници от Сирия в Украйна

Става дума за 16 000 "доброволци" от Близкия Изток, заяви военният министър Шойгу

11 Март 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин

След новините за мъже от цял свят, които са готови да се бият на страната на Украйна, руският президент Владимир Путин също обяви курс към попълване на руската армия с доброволци. Пред съвета по сигурността на Русия, който заседава днес, министърът на отбраната Сергей Шойгу е обявил, че 16 000 души от Близкия Изток са готови да се включат във военните действия в Донбас, съобщи "Гардиън".

"Ако видите, че има хора, които искат по собствено желание и не за пари да дойдат да помогнат на хората в Донбас, то трябва да им дадем каквото поискат и да им помогнем да стигнат до зоната на конфликта", е казал Путин. Той е заявил още на Шойгу, че е одобрил заловени от Украйна ракети "Стингър" и "Джавелин" да бъдат предадени на сепаратистките сили в Донбас. В ново обръщение президентът Зеленски заяви, че това не са доброволци, а наемници от Сирия, "които изобщо не разбират кой на какъв език говори, кой в каква църква се моли. За нас тази война е отечествена и Путин изправя срещу нас главорези от Сирия, след като разруши и тяхната страна".

Източник от Министерството на отбраната съобщава пред "Медуза", че по този начин руските власти искат да намалят общественото недоволство, че във войната участват неподготвени наборници. Източникът казва, че бойната подготовка на сирийските войници не е кой знае каква, но това ще бъде компенсирано с количеството им. Договорката за тяхното участие е направена с Башар Асад, който се радва на дългогодишна руска подкрепа. 

 

 

Още по темата