Медия без
политическа реклама

Путин постави Русия над международното право

Конституцията на страната ще има върховенство над международните договори

09 Дек. 2020
Владимир Путин
Kremlin Pool
Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа пакет от закони, които позволяват конституцията на Руската федерация да има върховенство пред международни договори и решения на междудържавни органи в случаи, когато те са в конфликт с руския основен закон, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кремъл обяви, че всички руски задължения по международни договори остават в сила и Москва остава изцяло ангажирана с международното право.

Поправките се отнасят до гражданския, гражданско-процесуалния, наказателно-процесуалния и административния кодекс, както и до 115 руски закони.

Новите закони обаче предизвикаха тревога сред някои правозащитници в Русия. Всяка година стотици руснаци се обръщат към Европейския съд за човешките права в търсене на правосъдие, което, според тях, им е било отказано у дома.

Промените са част от голям брой законови и конституционни поправки, одобрени тази година. Те включват и такава, която позволява на Путин да се кандидатира отново за президент още два пъти след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

ЗА СРАВНЕНИЕ

В чл.5, ал.4 на българската конституция пише:

"Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата