Quantcast
Путин: Няма проблем Швеция и Финландия да са в НАТО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин: Няма проблем Швеция и Финландия да са в НАТО

Ердоган потвърди, че отказва да подкрепи членството им и нарече Швеция "развъдник на терористи"
24 437
 БГНЕС

Русия няма проблеми с присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, заяви Владимир Путин на срещата на върха на ОДКБ /Организация на Договора за колективна сигурност/ в Москва. Според Путин, разширяването на алианса за сметка на тези страни не представлява непосредствена заплаха за Русия – „но разширяването на военната инфраструктура на тази територия ще предизвика нашия отговор“. 

ОДКБ е организация за колективна сигурност, която включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.  Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. Организацията се намеси в бунтовете в Казахстан по-рано тази година. 

ОДКБ планира за есента цяла поредица от съвместни военни учения. Путин информира своите колеги за военната операция в Украйна и разкритикува "изкуственото" разширяване на НАТО.

По време на срещата силна критика към ОДКБ отправи арменският премиер Никол Пашинян, който заяви, че организацията не е действала адекватно по време на конфликта на Армения с Азербайджан през 2020 г. "Армения поиска помощ от ОДКБ, но нямаше реакция. Армения поиска от членовете на ОДКБ да не продават оръжие на Азербайджан, но и това искане беше игнорирано", заявил Пашинян. Така всъщност той отговорил на изявленията на Лукашенко, който предложил страните да действат заедно пред лицето на нови заплахи.

"Турция няма да подкрепи присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО!", категоричен беше на пресконференция тази вечер Реджеп Ердоган, съобщи БНР.

Турският президент предупреди правителствата в Стокхолм и в Хелзинки да не си правят труда да му пращат делегации да го убеждават да не налага вето. Анкара твърди, че двете най-северни членки на Европейския съюз приютяват терористи от Кюрдската работническа партия и от организацията на Фейтулах Гюлен - ислямския проповедник, когото Ердоган вини за опита за преврат през 2016 година. Тази вечер Ердоган нарече Швеция "развъдник за терористи", каквито имало дори в парламента в Стокхолм.

Ключови думи:

Финландия, Швеция, НАТО

Още

Оръжия за $40 млрд. са доставени на Украйна

27.11.2022

3821
НАТО разполага най-добрите американски бойни дронове в Гърция

26.11.2022

6252
НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана

23.11.2022

3051