Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първото дело за военни престъпления на Русия е за MH17

Сваленият над Украйна през 2014 г. пътнически самолет с 298 души на борда е ударен от руска ракета "Бук"

14 Март 2022
ЕПА/БГНЕС
Останки от самолета бяха събрани и реконструирани за нуждите на разследването

Нидерландия и Австралия заведоха нова съдебна процедура срещу Русия заради свалянето на пътничедски самолет от полет MH17 на Малайзийските авиолинии преди осем години над Източна Украйна, предаде БТА, като се позова на АП. 

Това е поредният опит да се потърси юридическа отговорност от Русия за ракетната атака срещу пътническия самолет от лятото на 2014 г., при която загинаха всичките му 298 пътници и екипаж, отбелязва агенцията. Сред жертвите имаше 196 нидерландци и 27 австралийци. Многобройни международни разследвания разкриха, че самолетът е поразен от ракета земя-въздух "Бук", изстреляна от 53-та противовъздушна бригада на руските въоръжени сили, но от установка, базирана в територия на руски сепаратисти в Донбас. Москва продължава да отрича, че има каквато и да е връзка със случая. 

Нидерландия и Австралия внесоха жалба срещу Русия пред Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), която е специализирана агенция на ООН. Нидерландското правителство каза, че ИКАО трябва да направи собствен извод дали Русия е виновна и съответно - отговорна. Това би отворило пътя за предявяване на съдебни искове за нанесени щети. 

„Знаем, че MH17 е свален с ракета „Бук“ от руската армия“, каза нидерландският външен министър Вопке Хукстра. Нидерландия твърди, че Русия е „нарушила Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване (Чикагската конвенция), като незаконно е използвала оръжие срещу пътнически самолет“, каза той.

Нидерландското правителство твърди, че инициирането на съдебната процедура няма нищо общо със сегашната война в Украйна и че тези действия са предприети след дълга подготовка. 

В момента се водят два процеса във връзка с трагедията. Наказателен съд близо до Амстердам води дело за убийството на 298 души, като обвиненията са повдигнати задочно срещу подкрепяните от Русия сепаратисти. Освен това Нидерландия заведе иск в Европейския съд по правата на човека. Въпреки че Русия е в процес на изгонване от Съвета на Европа, което означава, че ще напусне и съда в Страсбург, започнатите дела срещу нея ще бъдат довършени и тя ще бъде задължена да изпълни рано или късно техните решения.

 

Още по темата